Jelen s bílou srstí a modrýma očima. V Česku žije těchto vzácných zvířat nejvíc na světě

Mají bílou srst a modré oči, jejich původ je obestřen tajemstvím a ve volné přírodě je nepotkáte. Bílí jeleni jsou považováni za světovou raritu. Žijí v oborách v několika zemích a Česko má v počtu chovaných kusů světové prvenství. Dohromady česká populace čítá přibližně kolem tří stovek těchto pohádkově vyhlížejících zvířat.

Foto: Ondřej Pelikán

Původní domovina bílého jelena není zcela jasná. Podle odborníků jde pravděpodobně o Írán, respektive Persii, kde už ale vyhynuli. Jiné verze ale zase tvrdí, že byli vyšlechtění  v 16. století na území dnešního Německa.

Do českých zemí se podle historických pramenů dostali bílí jeleni kolem roku 1780 zřejmě jako dar některým šlechticům. Jejich vlastníky se staly tehdejší významné šlechtické rody Schwarzenbergů, Černínů, Kinských a Valdštejnů.

Chov vzácných bílých jelenů ale není jednoduchý a tak počet kusů v oborách postupně klesal. Založené chovy pak většinou během několika let zanikly a bílý jelen skoro v Česku vymřel.

Foto: Michal Plšek,  Český rozhlas

Posledních několik kusů ze svého chovu ale věnoval ve dvacátých letech 19. století hrabě Kinský do Žehušič u Kutné hory hraběti Josefu Matyáši Thun-Hohensteinovi. U něj se pak stádo rozrostlo a na přelomu 19. a 20. století čítalo kolem dvou stovek těchto paroháčů.

Populace ale postupem času opět klesla, navíc tomu ‚dopomohly‘ i světové války. Jeden z příkladů popisují stránky obce Litošice.

„Ve druhé světové válce, kdy na žehušickém zámku sídlilo německé velitelství, se například na Vánoce roku 1942 rozhodli vojáci postřílet na 40 kusů bílých jelenů a poslat je do Německa svým rodinám jako dárek pod stromeček. Nakonec zbylo v oboře v Žehušicích něco kolem dvaceti kusů bílé jelení zvěře.

Tento počet se pak jen s obtížemi dařilo rozmnožovat. Například v roce 1967 jich bylo pouhých 35 kusů.

Čtyři obory

V sedmdesátých letech 20. století byla proto pro chov bílých jelenů založena obora v nedalekých Žlebech, kde našlo několik zvířat domov.

Obora ve Žlebech byla založena jako druhá, a to z toho důvodu, aby se oddělily rodové linie jelenů a nedocházelo k příbuzenské plemenitbě a ke křížení. Před více než dvaceti lety se zde přistavěla část pro veřejnost,“ popsal před časem Českému rozhlasu Ondřej Pelikán, ošetřovatel zvířat ze záchranné stanice v Lipci, která zároveň provozuje veřejnosti přístupnou část obory ve Žlebech.

Obora s bílými jeleny ve Žlebech | Foto: Tereza Brázdová,  Český rozhlas

V oboře Žleby lidé mohou každý den od května do září pozorovat bílé jeleny. Celkem se jich tam chová kolem devadesáti kusů. Chovné stádo se nachází v uzavřené části obory, protože nemohou být rušeni aktivitou návštěvníků. Nejsou totiž ochočení a zachovávají si tak přirozené procesy každodenního života.

Lidé si často myslí, že jsou bílí jeleni albíni. Ve skutečnosti jde ale o genetickou mutaci zvanou leucismus. Praví albíni postrádají pigment a jejich oční duhovka je červená, bílí jeleni mají modré oči. „U leucínů se jedná o poruchu ukládání barviva melaninu, kdežto u albínů se ten melanin nevytváří vůbec,“ vysvětluje správce obory ve Žlebech Zdeněk Nevole.

V Česku je chováno přibližně 300 kusů bílé jelení zvěře. Kromě obor Žehušice a Žleby žijí i v oborách Kopidlno na Jičínsku a Janovice u Heřmanova Městce. Stáda bílých jelenů žijí i v zahraničí, například v oborách v Německu, Dánsku a Rakousku. České chovy jsou ale nejpočetnější a vynikají standardem bílého zbarvení.

13
49.889549300000
15.485243800000
default
49.889549300000
15.485243800000
klíčová slova:
spustit audio

Související

  • Česká nej

    Největší, nejmenší, nejrychlejší, nejkrásnější, .... jedinečné.