Jihlava má první sochu Gustava Mahlera ve střední Evropě

Foto: www.mahler2000.cz

Nové kašny, dláždění, zrekonstruované objekty - to vše česká města představují v létě svým obyvatelům i turistům. V Jihlavě nedávno otevřeli nový Park Gustava Mahlera. Vznikl na místě někdejší tržnice a židovské synagogy, kam slavný skladatel v dětství chodil, a kterou v roce 1939 vypálili nacisté.

Jan Koblasa  (uprostřed),  foto: www.mahler2000.cz
Jedinečný park v centru města byl otevřen v den 150. výročí narození Gustava Mahlera. A právě jeho třímetrová bronzová socha tvoří dominantu parku. Pásku přestřihl prezident Václav Klaus společně s představiteli města a kraje i autorem sochy Janem Koblasou.

"Vytvořil jsem sochu podoby anděla,"

Foto: www.mahler2000.cz
představil své dílo Jan Koblasa. A skutečně, tělo Gustava Mahlera je jakoby rozevláté, ale s propracovaným obličejem. Nechybí kravata ve tvaru motýlka, která je na všech jeho vyobrazeních. Na sochu v parku upozorňují tři symboličtí pětimetroví ptáci, v jezírku plavou tři žulové ryby a deset chrličů připomíná deset Mahlerových symfonií. Gustav Mahler si však na své ocenění u nás i ve světě musel počkat, připomněl prezident Václav Klaus. Renesance jeho díla nastala zhruba sto let po jeho narození.

"V tomto smyslu možná odhalování po 150 letech není až tak opožděné. V době života byl Gustav Mahler více znám a oslavován jako dirigent než jako hudební skladatel. Dá se říci, že Mahlerova hudba není veselá, asi to odráželo dobu jeho života. Nemyslím si, že by ta dnešní doba byla veselejší a jásavější, ale nalezli jsme si cestu k Mahlerovi, a nejen my, ale lidé na celém světě."

Foto: www.mahler2000.cz
Mahlerovy umělecké začátky jsou s Vysočinou úzce spjaty. Narodil se v nedalekých Kalištích. Pak se rodina přestěhovala do Jihlavy, kde odehrál i svůj první veřejný koncert.

Trumpetista Hudby Hradní stráže připomněl zvuk šofaru, rituálního židovského nástroje, který k tomuto místo patří a jehož zvuk provázel i mládí hudebníka. Publicista a spisovatel Zdeněk Mahler, mezi jehož předky Gustav Mahler patří, uvedl, že Jihlava pro něj znamenala především pocit domova.

Zdeněk Mahler,  foto: www.mahler2000.cz
"Často vzpomínal nejen na maminku, ale i na dívku, která se o něj starala. Jak říká, uměla krásně zpívat, uměla na 200 písní. Mahler tady poznal i duchovní hudbu, ať už v synagoze nebo v křesťanském kostele."

S myšlenkou vzdát poctu slavnému skladateli přišlo v roce 2004 Společenství za zřízení pomníku Gustava Mahlera. A cíl, který byl definovaný už v samotném názvu, se podařil. Sdružení shromáždilo více než 600 tisíc korun od dvou desítek významných dárců i řady lidí, stavbu pomníku podpořili i umělci Vysočiny, park spolufinancovala Evropská unie. Mahlerova socha v Jihlavě je jeho první sochou ve střední Evropě.