Jihlavský festival dokumentu má netradiční poroty

Foto: ČTK

Jihlavský festival autorského dokumentu se blíží do finále. Diváci shlédli na 200 filmů, stovky autorů z nejrůznějších částí světa nabídli svůj pohled na současnost. Na festivalech se často mluví hlavně o filmech, málokdy o porotách. My dnes uděláme výjimku, protože i poroty jsou na jihlavském festivalu netradiční.

Na jihlavském festivalu dokumentárních filmů se soutěží ve 4 sekcích a to o nejlepší český, nejlepší světový, východoevropský a experimentální dokumentární film. Určitým překvapením jsou festivalové poroty. Tradicí festivalu je, že hlavní cenu festivalu v sekci Opus Bonum pro nejlepší světový film uděluje vždy jeden porotce, říká Marek Hovorka ředitel festivalu.

"K tomu jsme se rozhodli proto, že festivalovým porotám je často vyčítán jistý kalkul, případně rezignace na osobní názor v zájmu konsensu. Proto jsme se rozhodli, že hlavní festivalová cena bude osobním rozhodnutím významných osobností, které do Jihlavy pozveme. Letos je tímto porotcem režisér, filmař, básník a spisovatel Jorgen Leth."

Letošního porotce si čeští diváci možná pamatují jako hlavního protagonistu filmu Pět překážek v režii Larse von Triera.

Jorgen Leth dostal v Jihlavě cenu za přínos světové kinematografii,  foto: ČTK
"Právě Trier přiměl Letha natočit svůj slavný film ze 60. let znovu pětkrát jinak, pokaždé s nějakým omezením. Tímto filmem jsme se inspirovali i my a připravili jsme pro Letha pět jihlavských překážek. Jednou z nich je být sám v porotě, druhou je, aby o svém porotcování podával každodenní zprávu ve festivalovém deníku, což je velmi netypické, protože obvykle poroty spíše tají, jakým způsobem přemýšlejí o jednotlivých filmech."

Jorgen Leth v Jihlavě také představil svoji kontroverzní knihu Nedokonalý muž, kvůli které přišel o své konzulární místo na Haiti. Mimo jiné tu píše o svém vztahu se ženou pocházející s Haiti. Zmínil se také o svém právě natáčeném filmu Člověk erotický, který okomentoval větou: Buďto mě to zabije nebo to bude nejdůležitější film, který jsem natočil.

Také poroty dalších soutěžních sekcí jsou zajímavé.

"Například porota české soutěže každý rok hostí i jednoho obyvatele Jihlavy, aby přispěl svým pohledem na dokumentární film. Tentokrát to bude optik pan Žilka,"

uvedla Andrea Slováková z dramaturgie sekce experimentálních filmů.

"Porota sekce experimentálních filmů je zase složená z experimentálního filmaře a jeho rodiny, abychom dosáhli zastoupení různých vztahů k tomu filmu, které mohou být naprostou vášní i naprostým odmítnutím."

O tom, že to porotci nemají jednoduché, se mohou přesvědčit i návštěvníci internetových stránek festivalu, kde najdou ukázky z některých filmů.