Jihočeské "Kratochvílení"

continuo_kratochvileni_04.jpg

Exteriér vodního zámku Kratochvíle v jižních Čechách žije opět - až do 9. srpna - tradičním projektem "Kratochvílení". Iniciátorem v pořadí osmého ročníku série jedinečných představení, postavených na principu středověkého divadla, která se neodehrávají jen na jednom místě, ale diváci putují za příběhem v neopakovatelné atmosféře prostředí, je Divadlo Continuo, jedno z nejznámějších evropských divadel zaměřených na oblast progresivního performančního umění. Blíže informuje Evelina Himalová...

"Continuo" znamená navazovat, spojovat, činit bez ustání. Členové mezinárodní profesní divadelní skupiny stejného názvu, jejímž zakladatelem a principálem je Pavel Štourač, hrají spolu 14 let a spojují různé světy: divadlo s prostorem, ve kterém se divadlo obvykle nedělá, divadelníky s nedivadelníky, divadlo s cirkusem... Od roku 1995 žijí a pracují v jihočeských Malovicích na usedlosti Švestkový dvůr. Tam kdysi také vznikl nápad "Kratochvílení", a tam i letos - po účasti na nedávno skončeném Festivalu žonglování a pouličního divadla v pražském parku "Parukářka", kde uváděli svůj nový program "Letokruhy", a po úspěšných hostováních v Polsku, v Maďarsku a na Slovensku - trávili spolu se čtyřiceti pozvanými zahraničními performery, akrobaty, tanečníky, výtvarníky a muzikanty tři červencové týdny přípravami představení určeného výhradně pro plenér letohrádku Kratochvíle, této renesanční perly italského stavitelství. Výsledkem je náročné, precizně provedené artisticko-akrobatické dílo, spojené s hereckou akcí, divadelním příběhem a velmi sugestivní výtvarnou složkou, umocněné příjemnou a zajímavou hudbou. Na její podobě se podílela - stejně jako loni - zpěvačka Lenka Dusilová, která bude mít mimo jiné 9. srpna v rámci závěrečného představení i speciální koncert se svou skupinou "Secretion". Pomáhal jí bubeník a multiinstrumentalista Pavel Fajt, další výrazná osobnost nezávislé hudební scény; známý je například ze spolupráce s Ivou Bittovou či s formací Pluto.

Loni, jak zavzpomínal principál Continua, účinkující pracovali výhradně s plochou vodní hladiny. A přitom objevili sílu spojení divadelního obrazu a jeho odrazu na vodě. Letošním specifikem jsou nejrůznější magické konstrukce a výtvarné objekty zavěšené ve vodním příkopu. Na nich se odehrávají scény využívající technik vzdušné akrobacie. "Kratochvílení" nabízí i sérii workshopů. Vcelku - jak uvedl ještě dále k tomuto projektu Štourač - jde o velmi příjemné setkání mladých performerů z Česka, Slovenska, Polska, Německa, tradičně z Francie, ale také z Rakouska a Maďarska. Vzácným obohacením je letos účast finské tanečnice Elisy Pientareli...

"Základní idea, která vlastně byla u vzniku 'Kratochvílení', zůstává stále stejná. My nemáme potřebu ji měnit, protože je krásná, funguje, a přijde nám, že je to nesmírně inspirativní záležitost. Ta idea je - setkávání lidí, kteří mají rádi divadlo. Jejich setkání nad společnou prací po dobu tří týdnů je bez nároku na honorář. Ono to zní v dnešní době možná divně, ale oni to skutečně dělají jenom pro tu radost být spolu, vymýšlet si bláznivé nápady, a mít místo a prostředky k jejich realizaci,"

řekl Pavel Štourač z Divadla Continuo, které se může pochlubit vedle řady dalších domácích i zahraničních aktivit například i tím, že bude mít možnost reprezentovat jako jediný divadelní soubor české divadlo v rámci Českého národního dne na Světové výstavě "Expo 2005 Aichi" v Japonsku.