Jiří Suchý oslavil 70. narozeniny

Trochu netradičně si dnes připomeneme jedno výročí týdne. Více už příspěvek Evy Petržílkové.

Jiří Suchý - všestranný umělec, který bývá často řazen mezi nejvýraznější osobnosti kulturní scény posledních desetiletí - oslavil v neděli sedmdesáté narozeniny /1. října 1931 v Plzni/. Nejdříve pracoval jako výtvarník. V roce 1955 založil skupinu Akord Club, v níž hrál a zpíval mimo jiné první české rokenroly. Později začal vystupovat s Ivanem Vyskočilem, Miroslavem Horníčkem a Jiřím Šlitrem v Redutě. V roce 1958 Suchý s Vyskočilem založili Divadlo Na zábradlí, které svoji činnost zahájilo pásmem Kdyby tisíc klarinetů. Dvojice se ale později "umělecky nedohodla" a v říjnu 1959 otevřeli Suchý se Šlitrem (S+Š) zbrusu novou scénu - Semafor. Do roku 1969 spolu vytvořili celkem 21 inscenací. Mezi známá představení se řadí například Taková ztráta krve, Šest žen Jindřicha VIII a Jonáš a tingltangl. Legendární Semafor po několikerém přestěhování funguje dodnes.

V důsledku politických postojů v období 1968 až 1969 a jako signatář manifestu Dva tisíce slov nesměl Jiří Suchý v 70. letech vystupovat ve sdělovacích prostředcích ani vydávat knihy. V letech 1956 až 1991 se podílel na vzniku zhruba tisíce písní, je rovněž autorem více než 300 textů ke Šlitrovým písním. Takřka nesmrtelnými se staly Ach, ta láska nebeská, Oči sněhem zaváté, Tulipán a Pramínek vlasů...

Knižně vydal Jiří Suchý několik sbírek písňových textů, próz a vzpomínek, jako například Knížka aneb Co mne jen tak napadlo (1986) a první díly z plánované dvacetisvazkové Encyklopedie Jiřího Suchého. Účinkoval také ve filmech (Kdyby tisíc klarinetů, Zločin v šantánu), za sebou má množství výstav grafiky a kreseb. Herec, zpěvák, režisér a výtvarník, který se v roce 1997 dočkal zapsání do Síně slávy České gramy, je držitelem Medaile Za zásluhy a výroční ceny nadace Pangea Za zásluhy o nápravu věcí lidských.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio