Juraj Herz má karlovarský Křišťálový globus za celoživotní dílo

Juraj Herz, foto: www.kviff.com

V Karlových Varech vrcholí 45. ročník Mezinárodního filmového festivalu. Přehlídka končí vyhlášením cen tuto sobotu, už v pátek se ale dostává ocenění dvěma proslulým filmovým režisérům. Křišťálový globus tu převezme ruský režisér Nikita Michalkov, který ve Varech uvádí svůj snímek Unaveni sluncem 2: Exodus. Dalším vyznamenaným je autor Spalovače mrtvol nebo Petrolejových lamp Juraj Herz. Více uslyšíte od Mileny Štráfeldové:

Šestasedmdesátiletý scénárista, režisér a herec Juraj Herz pochází ze slovenského Kežmaroku. Za druhé světové války byla jeho rodina deportována do koncentračního tábora, s rodiči se ale naštěstí po válce zase shledal. Později studoval fotografii a loutkoherectví na DAMU. Jak dnes vzpomíná, jeho příští tvorbu hodně ovlivnily hrůzostrašné pohádky:

Juraj Herz,  foto: www.kviff.com
"Kežmarok je pod Tatrami a tam byla třetina obyvatelstva maďarská, třetina německá a třetina slovenská. A my jsme mluvili všemi třemi řečmi. Já jsme měl pohádky maďarské, německé a slovenské. Já jsem měl rád takové ty strašidelné pohádky, useknuté ruce... Pak to byly orientální pohádky, Kalif čápem a tak, a ty byly vždycky nějakým způsobem strašidelné."

Jeho režisérské začátky jsou spojené s divadlem Semafor, brzy ale začal spolupracovat jako asistent režie na Barrandově. Samostatně debutoval v r. 1965 snímkem Sběrné surovosti podle povídky Bohumila Hrabala. K jeho nejslavnějším filmům, které v sobě vždy mají prvky tragiky a horroru, ale i černé grotesky, patří Morgiana, Petrolejové lampy nebo Spalovač mrtvol. Ten je dodnes jeho nejoblíbenějším snímkem:

Spalovač mrtvol
"To bylo natočeno v r. 1968 a měl jsem naprostou svobodu ho natočit tak, jak jsem chtěl. A taky jsem ho tak natočil."

Vedle těchto filmů točil ale i pohádky nebo komedie a po odchodu do německého exilu v r. 1987 se hodně věnoval filmových a televizním dokumentům. Působil také jako divadelní režisér. Filmové tvorbě se věnuje i po návratu do Česka, k jeho posledním dílům patří například T.M.A. ze Sudet nebo Habermannův mlýn. Za své snímky dostal řadu domácích i zahraničních cen. Ke Křišťálovému globu za celoživotní dílo v Karlových Varech ale říká:

Jiří Bartoška a Juraj Herz,  foto: www.kviff.com
"Na každé ocenění se člověk těší. Já mám ale samozřejmě radši, když to dostanu za konkrétní film, ne za celoživotní dílo. To je jako kdybych měl už pozítří zemřít."

To se ale rozhodně Juraz Herz nechystá. V současné době připravuje další dva filmy a dvě divadelní hry.

Další ceny se budou v Karlových Varech teprve udělat, za českou kinematografii soutěží Svěrákůk Kuky se vrací nebo časosběrný dokument Heleny Třeštíkové Katka. V divácké anketě dlouho vedl Vejdělkův snímek Ženy v pokušení. Festival dosud navštívilo kolem 11 tisíc akreditových účastníků a přes tři stovky filmových tvůrců. Dosud tu proběhlo téměř 350 projekcí.