Českého lva za nejlepší film roku získali Karamazovi

Karel Roden, foto: ČTK

Karamazovi, Hlídač č. 47, Tobruk, Venkovský učitel - to byly filmy, které ovládly udílení Českých lvů. Souboj to byl vyrovnaný a zcela zaplněná Lucerna se bavila i při moderování Bolka Polívky s dcerou Annou. Poprvé v šestnáctileté historii udílení Českých lvů ocenila Česká filmová a televizní akademie i dokumentární snímky.

Juraj Herz  (vpravo),  foto: ČTK
Jako první si pro křišťálovou sošku lva za dlouholetý umělecký přínos českému filmu přišel režisér, scenárista a herec Juraj Herz, tvůrce takových filmů jako je Spalovač mrtvol, Petrolejové lampy či Panna a netvor. Udílení cen České filmové a televizní akademie si nenechalo ujít více než 930.000 diváků České televize.

Petr Zelenka,  foto: ČTK
Cenu Český lev za nejlepší film roku 2008 získal snímek režiséra Petra Zelenky Karamazovi. A nebyl to lev jediný - Zelenka získal i cenu v kategorii Nejlepší režie. Snímek staví na nezvyklém formátu filmové adaptace divadelního představení, které Petr Zelenka viděl v Dejvickém divadle.

"Je to náhoda, já si to nezasloužím, Dejvické divadlo mi dalo volnou ruku a já jsem to dal nějak dohromady, ale děkuji."

Dostojevského román Bratři Karamazovi zlákal už mnohé filmaře a divadelníky. Žádný ale ještě tento příběh otcovraždy z Ruska 19. století neumístil do prostoru slévárenské haly, až český filmař Petr Zelenka.

Nejlepší herečkou se stala Zuzanu Bydžovskou ve filmu Venkovský učitel a Karel Roden v Renčově filmu Hlídač č. 47. Film získal tři sošky a Roden, kterého často obsazují i zahraniční produkce, tu hraje drážního hlídače. Vojáka, který přestál otřesy první světové války na haličské frontě a se šrámy na duši se vrací domů. Tři sošky si odnesl i film Tobruk Václava Marhoula. Natáčení filmu o bojích čs. vojáků v Africe dokonce předcházel desetidenní vojenský výcvik.

Karel Roden,  foto: ČTK

Byl mezi filmy jasný favorit? To je otázka pro filmovou a televizní kritičku Mirku Spáčilovou.

"Podle mého názoru jsou všechny tři filmy kvalitativně vyrovnané - myslím Karamazovi, Tobruk a Venkovského učitele. Favorit byl z pohledu akademie myslím dost jasný, protože akademie už na podzim vyslala do oscarové bitvy Karamazovi."

Loni mělo premiéru 26 celovečerních snímků. Chyběl vám v nominacích některý z loňských filmů?

Václav Havel,  foto: ČTK
"Já bych tam ráda viděla především film Marie Procházkové Kdopak by se vlka bál. To je myslím film neprávem opomíjený. Je to film, kde malá holčička svýma očima pozoruje svět a krizi rodičů. Vlastně se žádnému filmu z loňské produkce nepodobá. Ale myslím, že se ukazuje, že někteří akademici některé filmy vůbec neviděli, což se dá těžko kontrolovat, ale vím to z různých náznaků, některých přiznání, takže podle mě třeba nenápadný film typu Kdopak by se vlka bál na to doplatil."

Divácky nejúspěšnějším se stal film Bathory od Juraje Jakubiska. A poprvé v historii Českých lvů byly oceněny i dokumentární snímky. Za nejlepší dokument loňského roku akademici zvolili unikátní pohled do života bývalého prezidenta Občan Havel. Češi jsou známi tím, že rádi chodí na filmy domácí produkce. Ročně vzniká kolem 25 filmů.

"Já si myslím, že je to až až. K 26 loňským filmům ještě připočtěte 12 dokumentů, čili 38 premiér za rok. To je jedna za devět či deset dnů. Podle mne to nikdo nemůže ukoukat. Určitá selekce by kinům jenom prospěla. Pokud jde o letošek, myslím, že početně je to stejné. Je to trochu jiné žánrově, což bude zajímavé sledovat. Opticky ubylo komedií a přibyly filmy s politickými a historickými látkami,"

dodala kritička Mirka Spáčilová.