Kajakář Hradílek je jednou z nejmladších českých olympijských nadějí

Vavřinec Hradílek, foto: ČTK

Jednou z našich nejmladších medailových nadějí na OH v Pekingu bude 21letý kajakář na divoké vodě Vavřinec Hradílek. Ten má za sebou zatím úspěchy především v juniorské kategorii, kde dosáhl na bronzovou medaili při MS i ME. Ovšem loni už vyhrál SP v Praze - Tróji mezi dospělými a letos se v náročné domácí konkurenci dokonce nominoval na největší sportovní svátek celé planety.

Vavřinec Hradílek,  foto: ČTK
Pro vás je velkým úspěchem, že jste se v těžké české nominaci na olympiádu vůbec probojoval. Je známo, že si s ničím neděláte těžkou hlavu, byl jste v pohodě i před rozhodujícími jízdami?

"Nervy byly určitě. Ale pomohlo mi, že jsem vyhrál první závod, pak už jsem se jenom vezl na vlně a prostě to jelo samo."

Na jedné straně jako olympijský nováček nemáte co ztratit, na druhé straně pocházíte ze slalomářské velmoci a díky národním kvótám se od vás očekává úspěch. Počítáte s tlakem na vaši osobu?

"Určitě a nemám s tím problém. V Číně jsme byli na soustředění, na tamním kanále jsem se cítil dobře, ale prostě je to sport a pokud to nevyjde, tak se určitě najdou lidé, kteří mě podrží. Budu závodit za sebe a doufám, že to dobře dopadne."

V singlkajaku jsou tradičně nejmenší časové rozdíly, kde se trestá každá chybička. Neštve vás někdy, že nejste kanoista, abyste mohl některé úseky tzv. podržet?

"Já jsem naopak hrozně rád, že jsem zůstal na kajaku. Jak v české, tak i světové špičce je velmi vyrovnaná konkurence, každý závod většinou vyhraje někdo jiný, rozhodují mnohdy setinky a to mě baví."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio