Štěpánka Hilgertová jede na pátou olympiádu

Štěpánka Hilgertová

Do 29. OH v čínském Pekingu zbývá přesně měsíc. Jednou z nejzkušenějších závodnic největšího sportovního svátku planety bude naše slalomářka na divoké vodě Štěpánka Hilgertová. Dvojnásobná olympijská vítězka jede už na svou pátou olympiádu.

Štěpánka Hilgertová
V Pekingu čeká na Štěpánku i její soupeřky extrémně těžký kanál. Ten jistě eliminuje slabé závodníky, ale na druhé straně může zaskočit i nejednoho favorita.

"Žádný slalomový závod není stoprocentně spravedlivý, ale na tomto kanálu určitě nevyhraje žádný outsider, na druhé straně je možné, že vypadne velký favorit, protože na těžké trati udělá velkou chybu."

Ve srovnání s ostatními olympijskými destinacemi má podle naší kajakářky čínská metropole více negativ než pozitiv.

"V Pekingu se pohybujeme pouze na předměstí, takže město moc neznám. Navíc je zde obtížné komunikovat. V tom se Peking velmi liší od ostatních olympijských lokalit, kdy např. v Sydney a také v Athénách jsme se po turistické stránce vyžívali a také jsme se snáze domluvili. V tomto ohledu je Peking takový zvláštní."

Olympijská šampionka z Atlanty a Sydney nesouhlasí s kvótami Mezinárodní kanoistické federace, které dovolují každé zemi vyslat do divokých peřejí jen jednu loď, ačkoliv jí díky tomu ubyly významné soupeřky.

"Spokojená s tím nejsem, většina lidí to považuje za nešťastné rozhodnutí. Jakkoliv to zužuje okruh favoritek, tak na medaili bude zapotřebí podat výjimečný výkon. Co se týče psychického tlaku, tak ten by nebyl menší ani kdyby zde jelo dalších pět špičkových lodí."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio