Kalamitní situaci připravilo počasí řidičům i silničářům na některých místech místech ČR

Déšť a nízké teploty, při kterých se tvořilo náledí, zkomplikovaly v pondělí večer dopravu v severovýchodních Čechách. V ledové klouzačky se proměnily silnice v horských oblastech Semilska a Jablonecka. Na Semilsku byl dokonce vyhlášen kalamitní stav. Již v podvečer vyzval ředitel správy silnic Miroslav Mach řidiče, aby se této oblasti raději vyhnuli... Připravila Eva Petržílková.

"Jedná se především o místa od středních poloh, kdy je silný namrzající déšť a veškerý posyp je naprosto zbytečný. Chemický posyp je splavován a inertní posyp, pokud ho tam dáme písek, tak ten ihned namrzá. V současné době máme venku to, co jsme schopný poslat, naše starost je z těch kopců dostat autobusy."

Týž den se situace zhoršila také ve většině okresů Pardubického a Královéhradeckého kraje, kde se na prochladlé vozovce tvořilo náledí. Komplikovanou jízdu měli i v okresech Klatovy, Cheb, Liberec, Jablonec nad Nisou, ve východních Čechách a na Moravě. Silnice však podle vyjádření dispečerů byly celkem sjízdné a tak kalamitu nevyhlásili.

V úterý ráno se situace na silnicích zlepšila, v osm hodin semilští silničáři kalamitní stav ukončili. Potvrdil to vedoucí tamního dopravního inspektorátu Milan Čermák:

"V současné době je už situace poměrně stabilizovaná, opravdu včera odpoledne a večer to nebylo dobré. Padal nám namrzající déšť, silnice byly prakticky jako kluziště. Ovšem silničáři to během noci velice dobře zvládli. Malinko také teplota povolila, paradoxně naopak na to napadl trochu sníh, takže v současný době je situace taková, že hlavní tahy máme prakticky mokré, na těch vedlejších tazích jsou slabé vrstvy spíše rozbředlého sněhu. Silnice jsou na všechny na území okresu sjízdné, mám informace o tom, že pouze v oblasti Harachova napadlo asi 15 centimetrů nového sněhu."

Milan Čermák uzároveň upozornil, že řidiči musí i tak zachovat zvýšenou opatrnost, protože pod posypanou rozbředlou sněhovou vrstvou zůstal led. V letošním roce to je podruhé, co náledí přinutilo místní silničáře vyhlásit kalamitní stav. Loni byla na Semilsku kalamita také několikrát, vždy však ale jen kvůli sněhu.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio