Kalendárium

Jiří Voskovec
0:00
/
0:00

Korunovace prvního českého přemyslovského krále, výročí Růženy Naskové nebo Jiřího Voskovce, to jsou jubilea, která se objeví v kalendáriu.

Nejprve se ponoříme do hlubin středověku a povšimneme si v nich jedné královské korunovace. Byla první, která se odehrála v Praze a těmi, kdo přijali korunu z rukou trevírského arcibiskupa, byli první český král Vratislav a jeho manželka Svatava. Úplná shoda ale vždy nepanuje v datu, kdy ke slavné události došlo, je možné se dočíst, že korunovace proběhla v polovině června 1085 nebo 1086.



(Pamětní deska krále Vratislava na obrázku vlevo se nachází na pražském Vyšehradě)


Před padesáti lety zemřela v Praze herečka Růžena Nasková. Objevila se v několika filmových rolích, např. v Paličově dceři, vystupovala v rozhlase, ale známá byla především divákům Národního divadla, kde dlouhá léta působila. Její smlouva s přední českou scénou byla podepsána 7. 7. 1907, vzpomínky na Národní divadlo zazněly i roku 1957 na rozhlasových vlnách.

"K samým šťastným sedmičkám mi blahopřál při podpisování tehdejší tajemník Augustin Novotný. Měl pravdu, nikdy, ani když mi bývalo těžko, nelitovala jsem tohoto podpisu. Přes čtyřicet let jsem zůstala těmto sedmičkám věrna a jen s bolestí jsem opouštěla drahý dům nad Vltavou, když bylo nezbytí. Jak bych mu byla ráda do smrti sloužila. V srpnu, hned po divadelních prázdninách, jsem poprvé vešla na jeviště, jež se na dlouhá léta stalo domovem mého srdce. Mou první rolí na scéně Národního divadla byla Markétka v Goethově Faustovi. Ze všeho zbyla strašlivá, údy ochromující, oči i sluch zalepující tréma, má nejvěrnější životní družka, která šla se mnou ruku v ruce po všechna léta u divadla a která mi bude až do smrti věrna, neboť mě ani zde, v tichém zákoutí u mikrofonu neopouští, takže musím dát pozor, aby nešustil papír v chvějící se trémou ruce."


Jan z Jenštejna
Roku 1400 zemřel v Římě třetí pražský arcibiskup Jan z Jenštejna, bylo to už ale v době, kdy se mohl nazývat jen bývalým pražským arcibiskupem. Jeho působení v čele české církve výrazně poznamenaly spory s králem Václavem IV., kam spadá také případ Jenštejnova generálního vikáře Jana z Pomuku, umučeného na panovníkův rozkaz. Arcibiskup se nakonec vzdal svého úřadu, jako svého nástupce vysvětil synovce Olbrama ze Škvorce a odešel do věčného města, kde dožil jako patriarcha alexandrijský.


V červnu 1905 se narodil Jiří Voskovec. Jeho jméno bývá nejčastěji vyslovováno spolu se jménem Jana Wericha a k oběma se pak ještě přidává skladatel Jaroslav Ježek a nakonec Osvobozené divadlo. Z jejich dílny pochází mnoho slavných divadelních her a filmů a z nich pak mnoho ještě slavnějších písniček.