Kalendárium

Eva Vrchlická, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Kalendárium začneme malou exkurzí do rodiny Vrchlických, dozvíme se, co všechno učil básník Jaroslav Vrchlický svou dceru Evu. Připomeneme i památný projev Milouše Jakeše nebo narozeniny Karla Gotta.

Eva Vrchlická,  foto: ČTK
Eva Vrchlická je známá nejen jako dcera básníka Jaroslava Vrchlického, ale také jako spisovatelka a herečka. Pro děti převyprávěla nejznámější Shakespearova dramata v knize Z oříšku královny Mab. Na svého slavného otce vzpomínala v knize Dětství s Vrchlickým a v mnoha rozhlasových pořadech. Jaroslav Vrchlický ji pomáhal nejen při skládání básní, ale měl na svědomí také jeden dlouholetý zlozvyk své dcery.

"Mě naučil kouřit můj tatínek, když mi bylo 11 let. Dával mi vždycky skrytě šluka, aby to maminka neviděla. Vlastně mě v tom zkazil tatínek, který mě vůbec velmi rozmazloval. Já jsem od dětství psala verše a on mi je opravoval a potom později vždycky, když jsem udělala špatně rým, tak říkal, ty máš naděláno v uších. A potom už tisknul ty moje verše, myslím v Kmenu, pod jménem Ignota, takže jsem psala od útlého věku. Pak jsem se zase zamilovala do divadla, tam mě brali rodiče. Já jsem se divila, protože jsem měla doma divadýlko, že ti herci nemají ty dvátky. Já jsem ještě neuměla říct r. A začala jsem pak hrát ve francouzské školce."

Eva Vrchlická zemřela v červenci 1969 v Praze.


Milouš Jakeš při projevu na Červeném Hrádku,  zdroj: YouTube
Zadáte-li do internetových vyhledávačů spojení Milouš Jakeš a Červený Hrádek, okamžitě jsou vám nabídnuty desítky odkazů, kde si můžete poslechnout ledacos o bojlerech a brojlerech, o tom, kolik milionů berou Jandové a jiní a nebo o tom, že to není jednoduchý proces, ta přestavba. V projevu na Červeném Hrádku odsuzoval generální tajemník Jakeš petici Několik vět. Došlo i na proslulý "kůl v plotě" a řeč byla i o Václavu Havlovi. Slavný projev také nechybí ani v projektu Radia Praha České dějiny ve zvuku.

Pokud by se sestavoval žebříček známých proslovů komunistických funkcionářů, pak by tam mělo Jakešovo vystoupení ze 17. července 1989 jistě místo na prvních příčkách. Předběhnout by jej mohlo snad jen Gottwaldovo "Právě se vracím z hradu..." a zdatně by "kůlu v plotě" jistě konkuroval i zestárlý vousatý Ježíšek Antonína Zápotockého.


A nakonec ještě připomeneme, že sedmdesátiny tento týden oslavil mnohonásobný zlatý slavík Karel Gott.