Kalendárium

Plakát Gustava Frištenského
0:00
/
0:00

Kalendárium hned na začátku připomene narození jednoho slavného sportovce. Potom si poslechneme, co si myslel Jaroslav Dietl o seriálu, zmíníme i herce Jaroslava Marvana a podíváme se do kladrubského hřebčína.

Pokud o někom řekneme, že má sílu jako Frištenský, především starší generace okamžitě ví, že řeč je o zápasníku Gustavu Frištenském. Budoucí mistr Evropy v zápase řeckořímském se narodil 18. května 1879. Pokud by se ale někomu zdálo, že příjmení Frištěnský slyšel i ve spojení s jiným křestním jménem, nemýlí se: "bratr" Gustava jménem Varel dobýval v roce 1909 v Cimrmanově hře severní pól.


80. narozeniny by v tento týden oslavil muž, s jehož jménem bývá spojován český seriál. Scénárista Jaroslav Dietl psal divadelní hry i filmové scénáře, přesto bývá nejčastěji zmiňován v souvislosti se seriály - Byli jednou dva písaři, Tři chlapi v chalupě, Synové a dcery Jakuba skláře a samozřejmě Nemocnice na kraji města. Podepsán je ale i pod Ženou za pultem nebo Plechovou kavalerií. Nejsou seriály tak trochu pokleslým uměním? I na tuto otázku odpovídal v rozhlasovém pořadu z roku 1981.

Nemocnice na kraji města
"No, jak bych vám to řekl. Tenhle názor kolem mě běhá a poletuje, ale mně se zdá, že je to názor český a že je to názor posledních deseti patnácti let. Člověk hledal vždycky vyprávění velkých příběhů. Odedávna velký příběh bylo vždycky to, co on nejvíce vnímala velcí vypravěči velkých příběhů byli jeho největšími miláčky. Chyba není v seriálu, jestli je ta věc pokleslá nebo není. Chyba vězí v tom případě v nás, pouze v těch vypravěčích. Já nevěřím tomu, že na hodinu a půl se dá dělat větší umění než na třináct hodin. Když je chyba, tak je chyba jen v nás, tedy ve mě jako autorovi, že jsem toto vypravěčské umění nedovedl k vysoké úrovni, vysokému mistrovství. Jestli se stane, že já vyprávím nikoli velký, ale jen dlouhý příběh, tak si nemůžu stěžovat na nikoho jiného jen na sebe."

Na sebe si ale Jaroslav Dietl asi příliš stěžovat nemusel, Nemocnice se i po jeho smrti dočkala dvou pokračování a i ostatní jeho seriály sledují diváci dodnes.


Foto: www.czechtourism.cz
Pokud byl loňský rok zmiňován jako osudový osmičkový, tak ten probíhající by stejně tak mohl být osudový devítkový. Výročí, které připomeneme, ale rozhodně nepatří k tragickým, právě naopak - Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem si letos připomíná 430 let své existence.


Jaroslav Marvan  (vpravo) v Noci na Karlštejně,  zdroj: YouTube
Na herce Jaroslava Marvana jsme už v kalendáriu i v ukázkách z rozhlasového archivu vzpomínali mnohokrát. Zemřel právě před pětatřiceti lety a svou dlouholetou hereckou kariéru zakončil rolí purkrabího v muzikálu Noc na Karlštejně.