Kalendárium

Otokar Březina, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Dvě významné osobnosti, jedna významná stavba a jeden ne tak docela významný vládce se tentokrát sešli v kalendáriu.

Zahájení výstavby IKL,  foto: ČTK
O ropovodu nazývaném Ingolstadt nebo také IKL (podle iniciál měst Ingolstadt - Kralupy nad Vltavou - Litvínov) se začalo mluvit hned na začátku devadesátých let. Do té doby byla Česká republika zcela závislá pouze na ruské Družbě. Výstavba 350 kilometrů dlouhého ropovodu trvala do poloviny 90 let, provoz byl pak slavnostně zahájen 25. března 1996.


Otokar Březina,  foto: ČTK
"Jest tomu přes pět let, co nám odešel Otokar Březina. Připomínejme si stále jeho jméno a jeho dílo, protože je svaté. Ovládal své dílo dobře a dával, co měl nejlepšího. Víru svou vztyčoval vysoko až k Bohu. A jak dech Boží vane, zasáhl i do jeho strun, takže slyšíme i životodárná slova nezemská. Odtud pramení nad Březnou má radost."

Takto vzpomínal v rozhlase na básníka Otokara Březinu jeho přítel, sochař František Bílek. Otokar Březina byl povoláním učitel, působil například v Jaroměřicích nad Rokytnou, kde bylo už ve třicátých letech otevřeno jeho muzeum. Přední představitel českého symbolismu Březina, autore mnoha esejů i několika básnických sbírek, zemřel před 80 lety v Jaromeřicích nad Rokytnou.


I další jméno patří velikánovi české literatury. Před 95 lety se narodil autor Ostře sledovaných vlaků, Postřižin nebo Automatu svět Bohumil Hrabal.


Před 820 lety zemřel kníže Bedřich. Období jeho vlády bylo ve znamení konfliktů mezi představiteli vládnoucího rodu Přemyslovců a s tím souvisejícím úpadkem českého státu. Možná zajímavější než sám Bedřich, byli jeho nejbližší. Jeho otcem byl český král Vladislav II., který na svůj post rezignoval právě proto, aby jej zachránil Bedřichovi. Nevlastní mladší bratr Bedřicha se později výrazně zapíše do českých dějin jako Přemysl Otakar I. A v neposlední řadě nesmíme zapomenout na Bedřichovu energickou manželku Alžbětu Uherskou, která svého muže v jeho nepřítomnosti zastupovala.