Kalendárium

0:00
/
0:00

Podpis vestfálského míru, narozeniny Zdeny Salivarové nebo rozhlasové začátky Františka Filipovského, to jsou témata, kterým se tentokrát věnuje kalendárium.

24. října 1648 si mohla Evropa po třiceti letech vleklé války konečně vydechnout. Ve městech Münsteru a Osnabrücku uzavřely znesvářené strany tzv. vestfálský mír, kterým byl konflikt ukončen. České země postihly za dlouhé války materiální a územní ztráty, ve třicátých letech přišly o obě Lužice. Léta válečných útrap se projevila také na značném úbytku obyvatel - řada lidí zemřela v důsledku drancování, epidemií i hladomorů a velká část nekatolíků musela kvůli svému vyznání vlast opustit.


75. narozeniny oslavila v těchto dnech spisovatelka Zdena Salivarová. Autorka románů Honzlová nebo Hnůj země založila na začátku 70. let v kanadském Torontu spolu s manželem Josefem Škvoreckým nakladatelství Sixty-Eight Publishers, které se stalo významným exilovým nakladatelství české i slovenské literatury. Na řadě děl spolupracovala s manželem, vznikla tak např. série detektivek "setkání s vraždou."


František Filipovský,  foto: ČTK
Před 15 lety zemřel herec František Filipovský. Diváci si jej často pamatují jako představitele šplhounů Krhounka a Mazánka ze studentských komedií Jaroslava Žáka nebo detektiva Mrázka z pražské mordparty pana rady Vacátka. Velmi oblíbený a úspěšný byl také v dabingu, proslavily jej zvláště komedie, v nichž jeho hlasem promlouval Luis de Funès. Působil také v rozhlase, na své začátky v něm vzpomínal roku 1981 v pořadu A léta běží....

Jája a Pája
"Téměř v plenkách Československého rozhlasu jsem se já dostal před mikrofon. Nebylo to v této budově, kde dneska sedíme, na Vinohradské tříde, tu pamatuju, když se stavěla. Já jsem ještě stihnul, ale opravdu okrajově, tam jsem byl jednou jedinkrát, ještě staré studio v dnešním nakladatelství Orbis na Vinohradské třídě nahoře u tržnice. Ale opravdu pracovat jsem začal ve studiu, které bylo umístěno ve vinohradském Národním domě, dneska je to tuším Klub železničářů. Tam byla zařízena studia a tam to pamatuji s těmi starými legendárními hlasateli s panem Dobrovolným a s panem Havlem. Tam jsem dělal svoji první velkou činohru, první hlavní roli. Bylo to od Ignáta Herrmanna Příběhy Pavla Čamrdy, kterého jsem hrál a byl jsem na to strašně pyšný, protože jsem byl opravdu mladičký herec, Takže jsem byl účasten těch prvopočátků."

S nezaměnitelným hlasem Františka Filipovského se dodnes setkávají i děti, třeba ve večerníčku o Jájovi, Pájovi, dědovi Lebedovi a vychytralém řezníku Krkovičkovi.


Před 30 lety byla vypuštěna do vesmíru první československá družice Magion 1, vážila 15 kg a sloužila k výzkumu zemské magnetosféry a ionosféry. Poté, co se po několika týdnech oddělila od mateřské družice Interkosmos - 18, fungovala téměř tři roky až do svého zániku v atmosféře.