Kalendárium

Josef Václav Myslbek
0:00
/
0:00

V kalendáriu bude Zdeněk Štěpánek vyprávět o své první roli. Řeč bude také o vojenském cvičení Šumava nebo sochaři Josefu Václavu Myslbekovi.

Ve druhé polovině června roku 1968 probíhalo na území Československa společné vojenské cvičení států Varšavské smlouvy pod názvem Šumava. Sovětští vojáci s opuštěním republiky nespěchali, odešli až na začátku srpna.


V červnu roku 1882 se v Praze na Střeleckém ostrově konal 1. sokolský slet. Sokolové se takto rozhodli oslavit dvacáté výročí svého založení. Na vyzdobeném cvičišti se pod vedením Miroslava Tyrše asi 3 000 tisícům diváků za velkých ovací předvedlo přes 700 sokolů.


 Zdeněk Štěpánek
Před čtyřiceti lety zemřel herec, režisér a dramatik Zdeněk Štěpánek. Nebylo by snad ani možné vyjmenovat všechny role, které na divadle i ve filmu ztvárnil. Připomeneme tedy tu první. Jak se k ní a vůbec k divadlu dostal? To vyprávěl Zdeněk Štěpánek před devětačtyřiceti lety v pořadu Chvilky v zákulisí.

"Jednoho dne ze mě vyrazila jako horká láva touha jít k divadlu. Tatínek mi nebránil a sám napsal řediteli Markovi, víte, to byl ten, co ho přejel parní válec na Barrandově, zda by mě nevzal na zkoušku. Jelikož došla kladná odpověď, putoval jsem počátkem září roku 1913 na svou první štaci - Lomnice nad Popelkou. Ředitel Marek se mnou nedělal žádné cavyky a jak tehdy bylo zvykem, hodil mě rovnou po hlavě do proudu představení i života. Ukaž, co umíš. Neumíš-li, můžeš zas jít, nedá se nic dělat."

Jeho první rolí byl sluha Petr v Romeovi a Julii.

"Chůvu hrála znamenitá herečka paní Chlumská. Byla na mě velmi laskavá a na té jedné zkouštičce, kterou jsme spolu měli mi radila jako máma. Ukázala mi, co mám dělat, jak se tvářit, jak chodit, no všechno. Kolega Nižkovský, který mě přijal jako spolunocležníka, mi večer pomohl se nalíčit, obléct kostým a já čekal za kulisami na výstup. Stál jsem poprvé na prknech. Já totiž nikdy předtím nehrál. Ani jako ochotník ne. A proto, když jsem vyšel na scénu a uviděl nabitý sál, hlavu vedle hlavy, jablko by nepropadlo, podlomila se mi kolena. Dva acetylenové hořáky, které osvětlovaly scénu, se mi zdály být obrovské jako obloukovky, by co víc - jako slunce. Na okamžik se mi zatočila hlava, ale jen na okamžik. Výsledek byl pro mě prostě ohromující. Měli jsme obrovský aplaus na otevřené scéně. Já ne, to paní Chlumská. Ale i já měl radost. Paní Chlumská mi dala hubičku a pohlavek, a tak jsem byl přijat k divadlu."


20. června revolučního roku 1848 se narodil sochař Josef Václav Myslbek, považovaný za zakladatele novodobého českého sochařství. I když vytvořil mnoho děl, pro Čechy je především autorem sochy svatého Václava na pražském Václavském náměstí. Ale i řada jeho dalších děl čerpá náměty z historie nebo českého bájesloví - svědčí o tom například sousoší např. Přemysl a Libuše nebo Lumír a Píseň původně určená pro Palackého most, která byla později přenesena na Vyšehrad.