"Sokolská louka v Paříži opět ožívá." Do Prahy přijelo na slet 1500 sokolů ze zahraničí

Průvod Prahou

17. Všesokolský slet je v plném proudu. Na 15 tisíc sokolů prošlo průvodem Prahou, a navštívili hru Lucerna od Aloise Jiráska v zaplněném Národním divadle. V Praze je i 1500 sokolů ze zahraničí, kteří se zúčastnili přijetí na ministerstvu zahraničí. Prozradili, na které skladby budou cvičit, jaké mají kostýmy a na co se nejvíc v Česku těší.

Petra Trnková je místostarostkou Sokola Paříž a odtud budou mít na sletu zastoupení muži.

"Budeme cvičit skladbu Před kamerou, což je skladba pro muže. Máme 12 cvičenců, a přijede celkem delegace, která má 30 členů. Někdo přijede autem, někdo bere rodinné příslušníky, někdo přiletí."

V čem budete cvičit?

Petra Trnková na MZV ČR | Foto: Zdeňka Kuchyňová,  Radio Prague International

"To se nechte překvapit, ale můžu prozradit, že oděv bude v barvách trikolóry, abychom reprezentovali jak francouzskou, tak i českou stranu, takže máme takový specifický oděv, aby nás bylo poznat a rozeznat od jiných delegací."

Jak dlouho žijete v Paříži?

"Já žiju v Paříži 15 let, přišli jsme s rodinou, takže jsme všichni Češi. A když jsem zjistila, že v Paříži funguje Sokol a dělá různé aktivity, které přenáší ty krajanské zvyky, a je potřeba trošinku občerstvit i český jazyk, tak jsem do Sokola vstoupila. Sokol má v Paříži krásný prostor Sokolské louky, kde probíhal třeba první slet mimo Československo. Ve chvíli, kdy byl Sokol zakázán v roce 1948, tak Sokolové v zahraničí se odpojili od Sokola, a první zahraniční slet byl právě v roce 1951 v Paříži."

Kolik má v Paříži Sokol členů?

"Sokol má kolem 100 členů, jsme poměrně silná, já myslím, že dokonce i nejsilnější krajanská organizace ve Francii. Když přijdete s malými dětmi, tak se snažíte propojit, což je i logo letošního sledu, to propojování, spojování, takže věděla jsem, že tam fungují krajanské organizace. A postupně jsem to začala být já, kdo ty mladší ročníky spojoval s těmi staršími generacemi, které mnohdy už třeba česky neumí, ale takhle zase louka ožívá."

Foto: Zuzana Jarolímková,  iROZHLAS.cz

Jaroslav Verner: Je to oslava Sokola

Sokol v Mnichově je méně početný, ale v průvodu byl rozhodně vidět. Kolik má členů, prozradil jeho jednatel Jaroslav Verner.

"Máme 49 sokolů a sokolek, většina z nich je už v pokročilém věku, jde spíš v pasivní členství, to aktivní jádro je tak 15."

Je to váš první slet, nebo už jste se některých sletů v Praze zúčastnil?

"V podstatě už čtvrtý od roku 2006. Jsem v Sokole taky od roku 2006, takže hned ten první rok byl slet, co jsem vstoupil do Sokola."

A co se vám na sletech v Praze nejvíc líbí?

"Ta atmosféra, že to žije. Ten Sokol je vidět i v ulicích Prahy. Je to prostě oslava Sokola."

Jakou skladbu budete cvičit?

"Já se budu dívat. Během týdne máme schůzi Zahraniční obce sokolské, v úterý snad vyjde Sokol Gala v O2 aréně a ve čtvrtek a v pátek bychom se rádi dostali na jedno nebo na druhé vystoupení v Edenu."

Jaroslav Verner s manželkou Andreou | Foto: Zdeňka Kuchyňová,  Radio Prague International

Sokol San Francisco: Budeme mít oranžovo fialové deštníky

Velké zastoupení měli během přijetí na ministerstvu zahraničí sokoli ze San Francisca. Jak prozradily Milena Harvey (první viceprezidentka), Renata Nováková Sautens a Lenka Bagherian, aktivními sokolkami se staly až v Americe. A všechny pocházejí z rodin, kde v Sokole cvičili rodiče a často i prarodiče.

"Aktivně až v Americe. Rodiče i prarodiče byli v Sokole."

Renata Nováková Sautens,  Milena Harvey  (první viceprezidentka)  a Lenka Bagherian | Foto: Zdeňka Kuchyňová,  Radio Prague International

"Rodiče chodili do Sokola, do San Franciska, chodili tam většinou tancovat a na večírky, a moc rádi. Já jsem tam za svobodna taky chodila, ale pak jsem se přestěhovala kousek dál, tak jsem přestala, ale Sokol je bezvadný. Chodí na procházky a na výlety a je to moc fajn."

"Já jsem taky aktivní až teď v San Francisku, ale moje maminka byla taky Sokolka, už ve 40. letech cvičila na sletu. No a tak jsem si řekla, že taky zkusím cvičit na sletu, aspoň jednou v životě a budu na ni vzpomínat tímto způsobem."

Lenky Bagherian je to tedy první slet. A cvičí poprvé Renata Sautens i Milena Harvey?

"Ano, můj první, ale maminka taky cvičila v roce 38 jako dorostenka a bylo jí v té době 15 let."

"Já mám za sebou Spartakiádu a tohle je můj první slet."

Na jakou píseň tancujete, a jaké máte kostýmy?

My cvičíme Babí léto, kostýmy máme modré legíny a modrobílá trička a krásné oranžovo-fialové deštníky."

Foto: Zdeňka Kuchyňová,  Radio Prague International

Jak dlouho vlastně jste cvičili v Kalifornii doma?

"Skoro 11 měsíců. Bude to krásné, až to bude na ploše. Doufáme, že bude hezké počasí. Naše představení bude 4. 7. večer."

Co máte ještě v plánu, kromě cvičení? Nějaké výlety po Česku, návštěvy rodiny?

"Úplně všechno. Já jedu do Plzně na Slapy a samozřejmě příbuzné navštívím a hodně přáteltady mám také," říká Lenka Bagherian.

"My jako kalifornská skupina jedem na Moravu na pár dní, do vinného sklípku, do Milotic na zámek," uzavírá Milena Harvey.

Sletu se letos podle organizátorů účastní až 20.000 lidí a vyvrcholí hromadnými vystoupeními cvičenců 4. a 5. července ve Fortuna Areně v Edenu.