Kalendárium

0:00
/
0:00

V únorových dnech před 60 lety se schylovalo k převzetí moci komunistickou stranou. Ve stejném období jen o několik století dříve byly sečteny dny slavného Albrechta z Valdštejna. Narodil se autor pana Broučka a Češi získali zlato v Naganu. To vše se dozvíte v kalendáriu.

Albrecht z Valdštejna
18. února 1634 vydal císař Ferdinand II. proskripční dekret, jímž prohlásil tehdy již bývalého velitele císařských armád Albrechta z Valdštějna za zrádce a rebela. Slavný vojevůdce byl o několik dní později i se svými stoupenci v purkrabském domě v Chebu zavražděn. Valdštejnův obrovský majetek byl zkonfiskován a rozdělen mezi ty, co se na jeho pádu podíleli.


22. února 1756 se v Chomutově narodil František Josef Gerstner. Jeho osobnost představil historik Ivo Hajn.

"František Josef Gerstner byl jeden ze zakladatelů pražského polytechnického ústavu, dnešního ČVUT. Byl pověřen, aby prověřil možnost vybudování kanálu, který by spojoval řeku Vltavu s Dunajem. To není myšlenka originální, mluvilo se o ní v minulosti už několikrát. On byl pověřen, aby zjistil, nakolik je to realizovatelné, je-li to vůbec možné a kolik by to eventuálně stálo. František Josef Gerstner zjistil, že kanál lze postavit, ale že by to bylo neúměrně drahé a navrhl možnost vybudovat zčásti kanál a zčásti koněspřežní železnici. On ji nevynalezl. V té době, kdy ji navrhoval už taková železnice jezdila v Anglii a on ji přenesl do českého prostředí."

Co měla konespřežka přepravovat?

"Ze začátku nebyla konspřežní železnice určena pro přepravu osob. Byla určena pro přepravu nákladů především soli z Rakouska do Čech. S přepravou osob se začalo víceméně živelně už v prvních letech, kdy ještě fungoval zkušební provoz a konespřežka nebyla dostavěna v celé své trase. Oficiálně začala jezdit až v roce 1836, kdy tedy začala přepravovat osoby. Nákladní provoz byl zahájen v roce 1832."

František Josef Gertsner byl za své četné zásluhy povýšen do šlechtického stavu, v jeho díle pokračoval i syn František Antonín. V roce 1971 byla česká část koněspřežky České Budějovice - Linec vyhlášena národní kulturní památkou.


Únor 1948,  Klement Gottwald
Únor 1948 znamenal nástup komunistické strany do čela země na dlouhých jedenačtyřicet let. Výročí tzv. Vítězného února připomněly historické obzory (více zde).


Autor boučkiád, básník, novinář a prozaik Svatopluk Čech, se narodil v únoru roku 1846, svou tvorbou se řadil k tzv. škole národní, k ruchovcům. Čechovo dílo je obsáhlé, psal například eposy, satirické skladby nebo arabesky a aktivně přispíval do nejrůznějších novin a časopisů. Nejznámější jsou ale už zmíněné broučkiády a z nich pak Nový epochální výlet pana Broučka tentokrát do XV. století, kdy se pražský maloměšťák Matěj Brouček ve snu ocitne tváří v tvář neohroženým husitům. Není to jediný případ, kdy se husité v Čechově díle objevují. Z dějin těchto neklidných dob čerpá autor i látku k dílům jako Husita na Baltu, Adamité či Roháč na Sioně.


22.února před deseti lety vyhrála Česká republika nad Ruskem finále v ledním hokeji na olympiádě v japonském Naganu. Vítězné skóre bylo 1:0 a gól vstřelil Petr Svoboda.