Kalendárium

cimrman-akt1.jpg
0:00
/
0:00

Dnešní kalendárium je plné slavných českých osobností jako je Emil Holub, Josef Balabán nebo Jiří Suchý. Řeč bude ale také o výročí plzeňského piva a Divadla Járy Cimrmana.

Dne 4.října před čtyřiceti lety byla uvedena první hra z pozůstalosti českého génia Járy Cimrmana s názvem Akt. Kromě možná již tehdy zesnulého mistra je pod titulem podepsán také jeden ze zakládajících členů divadla Zdeněk Svěrák, který spolu s Ladislavem Smoljakem, Jiřím Šebánkem a Miloňem Čepelkou stál u zrodu Divadla Járy Cimrmana. Během své existence uvedlo divadlo již čtrnáct původně Cimrmanových her, za všechny jmenujme Dobytí severního pólu, Blaník či Švestku; žádná z nich zatím nebyla stažena z repertoáru. A cimrmanovská poetika pronikla v podobě snímků Jára Cimrman ležící, spící či Rozpuštěný a vypuštěný také na filmové plátno. Samotný Cimrman se stal v Česku pojmem, o čemž svědčí i nedávná snaha nominovat tuto postavu jako Největšího Čecha.


Sedmého října uplynulo stošedesát let od narození slavného českého cestovatele Emila Holuba. Kam až Emil Holub na svých cestách zavítal, sdělí Jitka Koudelková, vedoucí muzea Emila Holuba v jeho rodných Holicích. "Emil Holub se dostal poprvé do Afriky ve svých pětadvaceti letech a strávil tam sedm dlouhých let. Za těch sedm let podnikl tři výzkumné cesty, postupně se dostal až k řece Zambezi. Byl první, kdo popsal Viktoriiny vodopády. Poté se vrátil do Evropy, připravoval se na druhý pobyt v Africe, který uskutečnil v roce 1883. Výprava trvala čtyři roky. Emil Holub měl představu, že Afriku projde od jihu od Kapského Města až k Nilu. To, jak mnozí vědí, se mu nezdařilo. V místech, kde jeho cesta končila se rozkládá jižní část státu Zambie. Poblíž města Lusaky stojí jeho pomník, který tam byl před třemi lety odhalen."


Na počátku října roku 1842 uvařil v Plzni sládek Josef Groll první várku piva, které se později stalo českou národní chloubou. Už v devatenáctém století se objevily pokusy toto výjimečné pivo napodobit, proto si nechal Měšťanský pivovar zaregistrovat ochrannou známku Pilsner Urquell, ve světě však název pilsner představuje spíše typ zlatavého světlého ležáku. Češi však přesto vědí, že plzeňské je zkrátka plzeňské.


Josef Balabán
Po vyhlášení stanného práva v roce 1941 byla popravena řada zatčených příslušníků českého odboje. Mezi nimi byl také důstojník československé armády a bývalý legionář Josef Balabán, člen legendární odbojové skupiny Tři králové. Josef Balabán se po zřízení Protektorátu Čechy a Morava okamžitě zapojil do ilegální vojenské organizace Obrana národa. Spolu Josefem Mašínem a Václavem Morávkem se účastnili diverzních akcí proti Říši, podávali informace londýnskému exilu a udržovali kontakty se sítí informátorů. Na jaře 1941 byl podplukovník Balabán zatčen gestapem. I přes kruté výslechy nic neprozradil a podařilo se mu dokonce svést své věznitele na falešnou stopu. Zemřel jako první ze Tří králů, jeho spolubojovníci jej však přežili jen o několik měsíců.


Své sedmdesáté šesté narozeniny oslavil 1. října básník, textař, divadelník tělem i duší a spoluzakladatel slavného Semaforu Jiří Suchý.