Jára Cimrman. I když má tři busty, stále nevíme, jak vypadal

Busta Járy Cimrmana ve Frymburku

Fiktivní velikán Jára Cimrman má ve Frymburku nad Vltavou tři busty. Dvě jsou na břehu lipenské přehrady a jedna v místním muzeu. Busty vytvořili studenti z katedry výtvarné výchovy pedagogické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

A proč jsou busty právě ve Frymburku? Podle jedné z her si Cimrman ve frymburském starobinci, který následně zatopila přehrada, léčil chřipku. Původně tu měla být busta pouze jedna. Studenti však vytvořili tři varianty, aby bylo z čeho vybírat. A frymburští zastupitelé i herci Divadla Járy Cimrmana rozhodli nechat si všechny tři. Kdo si myslí, že busty prozradí podobu fiktivního génia, ten se mýlí. Jedna z bust představuje pumpu v zimě, což je pojem ze hry Lijavec, kterou Cimrman ve městě napsal.

Busta Járy Cimrmana ve Frymburku | Foto: Petr Kubát,  Český rozhlas

"Hlavním motivem pro sochu byla scéna, kdy se Jára Cimrman namaskoval jako pumpa v zimě," říká k jedné z bust Adéla Čiháková. Zúčastnil se totiž maškarní přehlídky, kde se za pumpu převlékl. A socha připomíná právě tenhle moment."

Ani další sochy neprozradí mistrovu podobu. Další má přes hlavu utěrku, vysvětluje Alisa Raff.

"Jedná se o scénu ze hry Lijavec. Jára Cimrman pobývat tady ve Frymburku ve starobinci. A vrchní světnicová ho mlátila utěrkou s uzlem."

Součástí busty je i ruka, jejíž prst ukazuje na přehradu Lipno. Je to pohyblivá část sochy.

Busta Járy Cimrmana ve Frymburku | Foto: Petr Kubát,  Český rozhlas

Třetí socha si zakrývá obočí

Podoba není jasná ani u třetí busty. Ta si kryje obličej rukama.

Busta Járy Cimrmana ve Frymburku | Foto: Petr Kubát,  Český rozhlas

"Když šli pozdě spát, tak je správcová tahala za zbytky jejich obočí. Díky tomu si zakrývá to obočí pan Cimrman."

Jaroslav Svoboda nechal bustě holou hlavu, kde lze nahmatat onen známý pahrbek geniality.

U soch jsou i popisky Braillovým písmem, což zpřístupní místo i zrakově handicapovaným, říká Zuzana Duchková z katedry výtvarné výchovy z Jihočeské univerzity.

"Všechny tři sochy vznikly jako haptické modely pro zdravotně postižené, které na katedře děláme už od roku 2016. Součástí každého haptického modelu musí být jeho popis v Braillově písmu, aby sloužil i nevidomým."

Odhalení tří bust Járy Cimrmana u Lipna

10
48.660940136784
14.165636285268
default
48.660940136784
14.165636285268
Autoři: Zdeňka Kuchyňová , Petr Kubát
klíčová slova:
spustit audio