Cestovatel a badatel Emil Holub: slavný rodák z Holic

Emil Holub je pro Čechy tím, kým byl David Livingston pro Brity. Přišel na svět v Holicích v Pardubickém kraji. Stejně jako Livingston vystudoval lékařství, vydal se do Afriky, aby prozkoumal její do té doby bělochy neprobádané regiony. Jako první zakreslil podrobnou mapu Viktoriiných vodopádů.

Emil Holub na lovu antilop. Ilustrace z prvního vydání cestopisu Sedm let v jižní Africe  (1880-81) | Foto: Národní knihovna ČR,  CC0 1.0 DEED

Holub se vypravil do Afriky, aby prozkoumal bělochům dosud neznámé regiony. Financování mu zčásti pomohlo zajistit jeho rodné město Holice a mecenáš Vojta Náprstek, významná osobnost českého národního obrození. Při svém prvním sedmiletém pobytu v Africe podnikl Holub tři výpravy, přičemž prozkoumal okraje pouště Kalahari a povodí řek Limpopo a Zambezi. Navzdory výzvám, jako byl stálý nedostatek peněz a zdravotní problémy, shromáždil Holub obrovské množství etnografického a přírodovědného materiálu.

Muzeum Emila Holuba v Holicích | Foto: Lukáš Peška,  Český rozhlas

Druhá výprava byla bojem o holý život

Foto: Africké muzeum Dr. Emila Holuba

I jeho druhá africká cesta, na kterou nashromáždil finance díky podpoře veřejnosti i rakousko-uherského dvora byla plná obtíží. Podnikl ji v letech 1883 až 1886 s plánem projít celý africký kontinent od jihu na sever. Emil Holub ale narazil na odpor domorodých národů, při výpravě přišel málem sám o život a někteří z jeho spolupracovníků zahynuli. Přesto se mu podařilo získat cenný vědecký materiál a dopravit ho zpátky do Evropy. Jeho manželka Rosa nazývaná česky také jako Růžena), výrazně mladší a dobrodružně založená, byla neocenitelnou podporou jak během výprav, tak i při péči o něj po návratu, když bylo jeho zdraví vážně podlomené tropickými nemocemi.

Muzeum Emila Holuba v Holicích | Foto: Tereza Brázdová,  Český rozhlas

Velkolepé výstavy

Emil Holub na cestě po řece Zambezi. Ilustrace z prvního vydání cestopisu Emila Holuba Sedm let v jižní Africe  (1880-81) | Foto: Národní knihovna ČR,  CC0 1.0 DEED

Emil Holub uspořádal po návratu do Evropy dvě velké výstavy nashromážděných artefaktů ve Vídni a v Praze, které navštívilo asi 190 tisíc lidí. Vydal také knihu Druhá cesta po Africe – Z Kapského Města do země Mašukulumbů. V češtině je volně dostupná na webu České národní knihovny.

Přes veškeré úsilí a přínosy pro vědu čelil Holub zklamání, když pražský vědecký establišment odmítl jeho sbírku afrických artefaktů. Rozhodl se proto rozprodat své sbírky po celé Evropě, čímž se jeho práce rozptýlila a částečně ztratila. Přesto Holice udržovaly jeho odkaz živý a postupně mu v rodném městě vybudovali muzeum. Emil Holub je tak připomínán jako významný cestovatel a badatel, jehož práce otevřela cestu k dalšímu poznávání a porozumění africkému kontinentu.

V roce 1891 otevírá Emil Holub ve Vídni vůbec největší etnografickou výstavu | Foto: Africké muzeum Dr. Emila Holuba

Podrobnosti o životě i strastiplných výpravách si můžete poslechnout v audiu v rozhovoru s paní Jitkou Koudelkovou z Muzea v Holicích, která odkazu Emila Holuba zasvětila celý pracovní život.

V Pardubicích se narodil průkopník českého letectví Jan Kašpar. Z Heřmanova Městce byl zakládající člen MOV a první předseda Československého olympijského výboru Jiří Guth-Jarkovský. Z Pardubického kraje pochází celá plejáda výjimečných sportovců. Pardubice jsou rodištěm Dominika Haška, legendárního hokejového brankáře, olympijského vítěze z Nagana, dvojnásobného vítěze Stanley Cupu a držitele mnoha cen NHL a člena síně slávy IIHF. V Lanškrouně se narodil olympijský vítěz v desetiboji Roman Šebrle, který jako první překonal bájnou hranici 9000 bodů. Výkonem 9026 bodů vytvořil v roce 2001 v Götzisu světový rekord nepřekonaný dalších jedenáct let. Z Poličky pochází dvojnásobný olympijský vítěz, mistr světa i Evropy v kanoistice a současný sportovní ředitel ČOV Martin Doktor.

12
50.0709549354
15.9881859839
default
50.0709549354
15.9881859839
Autor: Vít Pohanka
klíčová slova:
spustit audio

Související

  • Pardubický kraj

    Kraj sladkých perníků. Rodiště Bedřicha Smetany a Bohuslava Martinů.

  • Poznejte kraje Česka

    Praha je nejznámější a nejatraktivnější město Česka. Ale Česko zdaleka není jen Praha.