Kalendárium

0:00
/
0:00

Jaká výročí přinesl uplynulý týden? Připomeneme si generála Františka Peřinu, který zemřel právě před rokem. Zastavíme se u pražského povstání, od jehož vypuknutí uplynulo 62 let. Dozvíte se i to, že před deseti lety byla dokončena rozsáhlá rekonstrukce Obecního domu. To jsou jen některá výročí, která do dnešního vysílání vybrala Martina Lustigová.

Před rokem zemřel generál František Peřina. Vynikající letec, přezdívaný "generál nebe", na svých vzdušných taženích ve Francii a Británii v letech 1940 až 1942 sestřelil více než deset nepřátelských letounů. Co ho na létání přitahovalo?

"Ta akrobacie. Jako má básník vztah k básním, spisovatel k psaní, tak jakmile jednou čichnete k letectví, tak vám to nějak vleze pod kůži a už se toho nemůžete zbavit. To je něco krásného, zvláště pro mladého kluka, když vidí zem, jak ubíhá pod vámi, jak se všechno hýbe. To se prostě nedá vysvětlit, dokud to sám neprožijete."

Po příchodu komunistů k moci František Peřina s manželkou emigrovali a po několika letech strávených v Británii a v Kanadě se usadili ve Spojených státech amerických. Do vlasti se František Peřina natrvalo vrátil v roce 1993.


Květen 1945
62 let uplynulo od vypuknutí pražského povstání. 5. května 1945 také začal boj o rozhlas, německé jednotky chtěly zabránit ve vysílání. Redaktorům se ale podařilo odvysílat volání o pomoc:

8. května odpoledne se byla uzavřena dohoda o dočasném příměří, večer začaly německé jednotky opouštět Prahu. Boje ale pokračovaly i následující den. 9. května 1945 ve čtyři hodiny ráno vstoupily do Prahy jednotky Rudé armády.


Obecní dům
Před deseti lety byl po rozsáhlé rekonstrukci slavnostně otevřen pražský Obecní dům. Rekonstrukce trvala téměř dva a půl roku a její velkorysost překonala podle odborníků i obdobné projekty v Rudolfinu a Národním divadle. Původní investiční odhad se pohyboval kolem 1,675 miliardy korun, během stavby se ale náklady zvýšily na 1,8 miliardy - a to i vzhledem ke striktním požadavkům Státního ústavu památkové péče na zachování původních materiálů i barev. Právě v barevnosti výzdoby spočívalo jedno z největších úskalí rekonstrukce, protože se zachovalo jen velmi omezené množství dobových dokumentů a k dispozici byly pouze černobílé fotografie.

Obecní dům vznikl podle návrhu architektů Antonína Balšánka a Osvalda Polívky. Byl postaven v letech 1905-1911 a na jeho vnitřní výzdobě se podíleli nejznámější čeští umělci té doby, například Alfons Mucha, Mikoláš Aleš, Max Švabinský nebo František Ženíšek.


Před 40 lety zemřel významný vědec a univerzitní profesor Jan Eisner. Svůj život zasvětil archeologii, jeho druhou láskou pak bylo Slovensko. Na Slovensku také strávil značnou část své profesní kariéry. Na Slovensku zakotvil v době, kdy se jako voják dostal s československou armádou krátce po první světové válce do Púchova. Postupem času tam vychoval první archeology a položil základy slovenské moderní muzeologie a archeologie. Vedl i první systematické archeologické výzkumy na Slovensku. Byl zemským konzervátorem Státního archeologického ústavu pro Slovensko a stal se zakladatelem Slovenského vlastivědného muzea a šéfem archeologicko-historické sekce této instituce. V roce 1939 se vrátil do Prahy a působil až do roku 1958 na Univerzitě Karlově.


Před 95 lety zemřel skladatel a kapelník František Kmoch. Kmoch se narodil v roce 1848, na rodném Kolínsku působil jak učitel. Začátkem 70. let 19. století založil soubor, který se postupně rozšířil a stal se kapelou kolínského Sokola. Pro účast na vlasteneckých akcích mu bylo zakázáno učit. Kmochův soubor ale brzy začal být známý prakticky v celé monarchii. Kmoch složil více než dvě stovky skladeb.


Před deseti lety získala Olga Šípková v Sydney první české zlato z mistrovství světa ve sportovním aerobiku zastřešené Mezinárodní federací sportovního aerobiku a fitness. A právě po úspěchu Šípkové se aerobiku začalo v Česku dařit. Čeští reprezentanti už na světových šampionátech získali 31 medailí (12-11-8). Olga Šípková propaguje aerobik i poté, co s vrcholovou kariérou skončila.