Kalendárium

Jan Werich
0:00
/
0:00

Před osmdesáti lety byla poprvé uvedena Vest pocket revue Jiřího Voskovce a Jana Wericha. Jak vznikala? V dnešním Kalendáriu si můžete poslechnout vzpomínku Jana Wericha. A jaká další témata jsme pro vás tentokrát vybrali? Dozvíte se například to, že uplynulo deset let od schválení tzv. prvního balíčku ekonomických opatření, připomeneme herce Vlastimila Brodského a přineseme i podrobnosti o jednom dramatickém únosu letadla. Kalendárium připravila Martina Lustigová.

Před osmdesáti lety byla poprvé uvedena Vest pocket revue Jiřího Voskovce a Jana Wericha. Voskovec jako předseda zábavního spolku bývalých žáků dijonského lycea dostal za úkol připravit besídku v rámci česko-francouzské družby. A jak text vznikal? Na to po letech vzpomínal Jan Werich v rozhovoru se svou dcerou Janou:

Jan Werich

Pro představení si Voskovec s Werichem na jeden večer pronajali Uměleckou besedu a jako klauni s nabílenými tvářemi se jmény Publius Ruka a Sempronius Houska sklidili bouřlivé ovace.


Před deseti lety po dvou týdnech intenzivního jednání schválila česká vláda Korekci hospodářské politiky a další transformační opatření, tedy tzv. první balíček opatření, podle kterých mělo do konce roku 1997 dojít v rozpočtových a příspěvkových organizacích ke krácení objemu mezd, ke snížení důchodů a sociálních dávek a ke snížení investičních výdajů. Zároveň byl přijat i stabilizační program ekonomiky, který měl řešit zhoršující se ekonomickou situaci České republiky.


Vlastimil Brodský
Před pěti lety zemřel herec Vlastimil Brodský. Brodského herectví ovlivnil E. F. Burian, po válce působil až do 80. let v pražském Divadle na Vinohradech, později hostoval v Národním divadle. Známý byl nejen díky divadlu, ale také díky televizním a filmovým rolím. Naposledy hrál ve filmu Babí léto, za roli v tomto filmu získal Českého lva. Působil také v rozhlase - rozhlasoví posluchači mají Vlastimila Brodského v paměti například jako vypravěče podvečerních pohádek Hajaja.


18. dubna 1972 se nad československým územím odehrál dramatický únos letadla. Dva mladíci ovládli československé letadlo SlovAir letící na domácí lince Praha-Mariánské Lázně a přistáli v Norimberku, kde požádali o politický azyl. Podle líčení očitých svědků vyskočil asi po osmi minutách letu první z nich ze sedadla a s pistolí v ruce se prodral do přední části letadla. Jeho společník stál vzadu s druhou pistolí a v ruce držel balíček. Prý s výbušninou, kterou odpálí, pokud nebude respektován jejich požadavek letět do Stuttgartu. Své požadavky a výhrůžky podpořili dvěma výstřely, první střela prorazila trup letadla, druhá zasáhla a vážně zranila pilota. Únosci nakonec dosáhli svého a letadlo řízené druhým pilotem skutečně přistálo v Norimberku.