Kampaň proti rasismu ukáže tváře útočníků i jejich obětí

Čtyři miliony korun vyčlenil letos kabinet Stanislava Grosse na vládní kampaň proti rasismu a za větší toleranci ve společnosti. Její náplň představil zmocněnec pro lidská práva Jan Jařab. Kampaň mimo jiné ukáže tváře rasistických útočníků i jejich obětí. Více informací má Milena Štráfeldová.

Česká společnost se podle premiéra Stanislava Grosse dosud nezbavila rasistických předsudků.

"Fenomén netolerance v naší společnosti prostě přetrvává a myslím si, že bychom všichni měli přispět k tomu, aby lidé byli vůči sobě daleko ohleduplnější. Aby ty prvotní rozdíly, jestli někdo má jinou barvu pleti, byly vnímány jako rozmanitost, kterou naše společnost má. A aby už od těch nejmladších let, od školáků, se nevytvářely různé bariéry, které pak s lidmi přetrvávají a vede to ke spoustě problémů a nedorozumění. Myslím si, že to celkově naši společnost brzdí."

Kampaň za větší etnickou toleranci klade důraz na vzájemné poznávání odlišných kultur a jejich porozumění. Podle zmocněnce pro lidská práva Jana Jařaba, který je jejím hlavním koordinátorem, má oslovit různé skupiny obyvatelstva:

"My jsme se vždy snažili vyhnout prvoplánovým agitkám jako "Pryč s rasismem". Snažili jsme se rozšiřovat poznání a na druhé straně nastolovat otázky, vybízet k přemýšlení."

Evandro Adauto da Silva
Součástí letošní kampaně tak jsou čtyři různé projekty. Už v minulých ročnících se osvědčil výchovně - vzdělávací projekt Rozmanitost do knihoven. Multikulturní centrum Praha i letos na začátku školního roku dodalo zdarma do pěti set veřejných knihoven po celé republice publikace o rasismu. Na ně navážou přednášky, semináře, dílny pro děti i kulturní pořady o zvycích a tradicích národnostních menšin žijících v České republice. Všichni jsme oběti je název další části kampaně, která probíhá od července ve sdělovacích prostředcích. V celoplošných inzerátech ukazuje současně tváře rasistů i jejich obětí. Tato část kampaně proběhne i na fotbalových stadionech. Na utkáních v Česku se s rasismem setkal i hráč fotbalového týmu SK Slavia Praha Evandro Adauto da Silva z Brazílie.

"Je třeba lidem ukázat, že rasismus je nepřijatelný, že lidé jiné barvy pleti a jiného původu jsou stejně lidskými bytostmi jako kdokoli jiný, že jsou stejně schopní, inteligentní a tak dále," tlumočil Adautova slova vládní zmocněnec pro lidská práva Jan Jařab.

V rámci letošní kampaně proběhne i monitoring českého pravicového extremismu. Občanské sdružení Tolerance a občanská společnost se tak snaží zmapovat, jak je vládní kampaň proti rasismu účinná. Její součástí budou i semináře pro soudce a úředníky o skrytých formách rasismu v justici a na úřadech a setkání studentů. Financování tohoto projektu nyní posuzuje Evropská komise.