Kancléř Schüssel kritizuje Haiderovu kampaň proti rozšíření EU a ČR

Rakouský kancléř Wolfgang Schüssel v úterý ostře kritizoval pohrůžky korutanského hejtmana Jörga Haidera, který chce zablokovat vstup České republiky do Evropské unie. "Jakákoli forma hrozby vetem mne znepokojuje," prohlásil kancléř Schüssel pro deník Die Presse, "protože nemá smysl, poněvadž tím není Temelín bezpečnější, poněvadž odsunují Rakousko na periferii Evropy místo toho, aby ho přivedly na jeho místo v srdci Evropy." Kancléř se tak připojil ke své ministryni zahraničí Benitě Ferrerové-Waldnerové, které kritizovala Haiderovy postoje proti České republice a rozšíření v pondělí.

Jörg Haider, bývalý předseda a stále nejvlivnější osobnost kontroverzní rakouské strany Svobodných (FPÖ), která spolu se Schüsselovými lidovci tvoří vládní koalici ve Vídni, hrozí, že Rakousko bude vetovat vstup České republiky do EU, jestliže Praha nezastaví provoz v jaderné elektrárně Temelín.

Rakouské obyvatelstvo, které odmítlo jadernou energii v roce 1978, je znepokojeno zprovozněním elektrárny, které leží blízko rakouských hranic. Přijetí každé kandidátské země do EU musejí schválit parlamenty všech členských zemí unie.