Karel Pokorný: Sokol byl v Mnichově už před 1. světovou válkou

Karel Pokorný, foto: Barbora Kmentová / Archiv ČRo 7

V bavorském Mnichově v současné době žije až osm tisíc Čechů. Nedávno se tu s velkým úspěchem prezentovala výstava o životě místní krajanské komunity. Ta se snaží pro svoji činnost získat i ty Čechy, kteří městem jen projíždějí. Na krajanské konferenci v Praze jsme oslovili Karla Pokorného, je už dlouho dobu šéfem Sokola v bavorském Mnichově a je také činný v místní pobočce Společnosti pro vědy a umění.

Karel Pokorný,  foto: Barbora Kmentová / Archiv ČRo 7
"Jsem členem dvou krajanských spolků. Jeden vedu, ten se jmenuje SKV Sokol a ten druhý, Společnost pro vědy a umění, tam jsem členem předsednictva. Jsem už celej zasloužilej. Ty krajanské spolky jsou, třeba ten Sokol, od nějakého sportu až po kulturní akce. Já už jsem tam dlouho. Krajanská činnost je činnost v nějaké partě. Chodíte do party a spolek je to proto, že je někde registrován a že je pořád, ty party se rozpadaj. V té partě děláte něco pro tu partu - jdete do hor a nějakým způsobem si naplánujete tu túru, řeknete, kde se sejdete, děláte třeba něco pro tu Společnost pro vědy a umění a seženete nějakého přednášejícího - třeba astronoma - a zajistíte, aby přijel a s těmi lidmi si popovídal..."

Jak velká ta vaše "parta" nebo celá ta skupina vlastně je?

"Není moc velká. V Mnichově jsou dvě sokolské organizace a my máme takovou filosofii, že v organizaci mají být jenom ti, kdo pro organizaci něco dělají. Těch akcí se může účastnit kdekdo, to je nám jedno, my to dokonce máme v takovém svém programu, že vítáme hlavně lidi, co jsou v Mnichově jenom přechodně, kteří nevědí, kam se vrtnout. Ale nenutíme je a ani možná skoro bych řekl nechceme, aby byli členy toho spolu, protože člen toho spolku má taky samozřejmě vliv na rozhodování toho spolku. A nejsou to jenom peníze, je to celá ta činnost, kterou ten spolek bude dělat. To samozřejmě nemohou dělat lidé, kteří jsou tam prvně etablovaní. V té naší sokolské organizaci je 20 lidí a ta Společnost pro vědy a umění, tipnu si - 50, 70, asi tak."

Jak dlouho už ta činnost trvá?

"Sokol bych v Mnichově odjakživa, už před 1. světovou válkou a po první světové válce. Dokonce to nepatří k takové hezké historii Sokola, ale to se tenkrát nedalo nic dělat, šlo sokolové s hákovým křížem tady na sletě. To se nedalo nic dělat, než je definitivně rozehnali. Po válce založili Sokol krajané, kteří odešli z republiky v roce 1948. Ten Sokol už byl v troskách, když přišla moje generace, to byli ti osmašedesátníci. To se založil znova a od té doby funguje, od roku 2004 funguje ta naše organizace, Sokol SKV."

O vás se ví - znamená to, že se k vám staví i pozitivně německá, mnichovská společnost? Vnímají vás vůbec?

"Nějakým způsobem nás vnímají, záleží to na akcích. Jako Sokol Mnichov jsme udělali výstavu o historii krajanské komunity v Mnichově. Ono to nezní tak nějak spektakulárně, ale shromáždili jsme k tomu neuvěřitelný materiál. ta výstava byla ohromně navštívená, byla v němčině, byl tam i bavorský ministerský předseda. Samozřejmě když uděláme pořad o Karlu Hašlerovi, tak se tam pár sudetských Němců, kteří ještě nezapomněli česky, také objeví, ale je to převážně pro Čechy. V tom Sokole nemáme za člena žádného Němce, ale Němci se zúčastňují našich akcí."

Autor: Jan Charvát
klíčové slovo:
spustit audio