Karikatury Mohameda zrodily násilí

Foto: ČTK

Karikatury Mohameda, které loni v září zveřejnil poprvé dánský list Jyllands-Posten a letos je přetiskla řada deníků po celém světě, vyvolaly v muslimských zemích násilné demonstrace. Páleny jsou budovy zastupitelských úřadů některých evropských zemí, jejich vlajky, obchodní zastupitelství firem. Protesty si již vyžádaly několik obětí. To pochopitelně vyvolalo ostré reakce křesťanské části světa, včetně Česka.

Foto: ČTK
Naše ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení, v němž důrazně odsuzuje útoky proti objektům a občanům evropských zemí, stejně jako rozdmýchávání nenávisti pod záminkou obrany náboženství. Potvrdil to mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář: "Česká republika ve svém prohlášení také odsoudila útoky na evropské ambasády. Pochopitelně své kroky koordinovala s tím, co se děje v Evropské unii." Rozdílné pohledy na kterékoli téma nesmějí být podle prohlášení ministerstva v žádném případě omluvou pro násilí. Úřad proto vyzval ke zdrženlivosti a dialogu. K podpoře porozumění a dialogu vyzvali i čeští muslimové, i když i oni považují otištění karikatur proroka Mohameda za projev nenávisti a islámofobie.

Česká média, která přetiskla alespoň ve zmenšeném vydání karikatury proroka Mohameda, nebyla vedena snahou zesměšnit muslimy. "Neotiskli jsme to kvůli tomu, jestli je to uráží, nebo ne. Karikatura patří ke svobodnému tisku a svoboda tisku a projevu je jedna ze základních hodnot této civilizace,"řekl zástupce šéfredaktora časopisu Týden Michal Musil. Odmítl autocenzuru. Obává se totiž, že by poté muslimové mohli stupňovat požadavky, o čem média psát mohou, a o čem ne.

Kardinál Miloslav Vlk,  foto: Zdeněk Vališ
Český primas, kardinál Miloslav Vlk vidí celý problém jako střetnutí dvou kultur: "Naprosto nesouhlasím se způsobem, jakým oni odpovídají, jakým se brání. Musíme to ale trochu pochopit z jejich kultury, ne přikládat na jejich reakce jen naše kulturní měřítka. Musíme trochu respektovat jejich měřítka v tom cítění náboženském, v cítění svatých hodnot. Proto se domnívám, že je to střetnutí dvou kultur."

Komentátorky Petrušky Šustrové, která se v islámských zemích poměrně často pohybuje, jsem se zeptal, zda je lepší radikálním muslimům neustupovat, nebo se raději vyhýbat projevům, které by mohli vnímat jako neúctu k jejich víře?

"Já myslím, že v tomto ohledu zdrženlivost opravdu neznamená strach, protože nejde přece jenom o to, aby nebyly násilné reakce. Kdybych já viděla podobnou karikaturu Krista, tak by se mě to také dotklo. Myslím, že člověk nemá v jiných budit takové pocity a že nejde jen o to, zda ten člověk potom jde a něco vypálí. Jde hlavně o to, že pocit křivdy, který chudý Blízký východ vůči bohaté Evropě a Americe pociťuje, není snad třeba posilovat takovými zbytečnými věcmi. Já bych tady o svobodě slova moc nemluvila. Svoboda slova je svoboda slova a slušnost a zdvořilost k jinak smýšlejícím je slušnost a zdvořilost k jinak smýšlejícím. Samozřejmě myslím, že je naprosto správné zcela odsuzovat každé násilí, ke kterému dojde, je třeba odsuzovat sebevražedné teroristy, a ne jim říkat 'bojovníci za svobodu', ale posmívat se něčí víře, to je pro mně úplně jiná rovina," zdůraznila Petruška Šustrová.