Kauza Jan Masaryk odložena

Jan Masaryk

Policejní spis jedné z největších záhad české historie je uzavřen. Policie dospěla k závěru, že smrt oblíbeného ministra zahraničí poválečného Československa Jana Masaryka se nepodařilo objasnit. Vyšetřovatel případ koncem loňského roku odložil, protože se nepodařilo zahájit trestní stíhání proti konkrétním osobám. Josef Kubeczka přináší podrobnosti.

Připomenu, že syn "prezidenta Osvoboditele" Tomáše Garrrigua Masaryka byl nalezen mrtev 10. března 1948 pod okny svého bytu v pražském Černínském paláci. Státní bezpečnost tehdy vyšetřování smrti uzavřela s tím, že Jan Masaryk spáchal sebevraždu. Ani dnes, po téměř 56 letech, však jeho sebevražda není jednoznačná.

Česká televize před několika lety přinesla ve svém dokumentu svědectví ženy, která tvrdila, že pachatelé pocházeli z bývalé sovětské tajné služby. Úřad vyšetřování a dokumentace zločinů komunismu se pokusil její svědectví prozkoumat dotazem u ruských orgánů. Jak mi sdělil mluvčí úřadu Jan Srb, ruská strana po delší době odpověděla velmi stroze:

"Přišla odpověď, že ta dáma se jmenovala Paršina a je již několik let mrtvá. Ani to nebylo běžnou formou. Když ve věci trestního vyšetřování žádáme jinou zemi o pomoc, tak to dokládají například úmrtním listem nebo nějakými podrobnostmi. Rusko se takto nechová, a tak nám přišla jenom strohá odpověď, že nic neposkytnout, protože věci jsou ještě v systému utajení."

V roce 2002 vnesl zvrat do vyšetřování posudek experta v oboru biomechanika Jiřího Strause, který vyloučil sebevražedný skok či volný pád ministrova těla. Jeho názor byl však zpochybňován, a proto, jak mi řekl Jan Srb, byl vypracován další posudek jiného nezávislého znalce:

"Jeho posudek, dá se říct, že byl trochu odlišný. Nepotvrzoval tak kategoricky, jako ten první posudek to, že se jednalo o cizí zavinění, ale v žádném případě to ani nevyvrátil."

Jeden z bývalých tajemníků Jana Masaryka, Antonín Sum je ale stále přesvědčen, že jeho šéf neunesl tíhu poválečných událostí a spáchal sebevraždu.

Kauza Masaryk je tedy odložena. Zeptal jsem se mluvčího Úřadu vyšetřování a dokumentace zločinů komunismu Jana Srba, za jakých okolností by mohla být znovu otevřena?

"Kdyby se objevily nové skutečnosti, tak bude znovu otevřen. To znamená, že by například přišla zpráva, že se otevírají archivy KGB nebo další a další archivy v bývalém Sovětském svazu. Pak bychom pochopitelně konali. Spíše bych se ale přikláněl k názoru státního zástupce Martina Omelky, který říká, že i kdyby do budoucna k tomuto kroku došlo, tak patrně už nebude předpoklad, že by někdo z potencionálních pachatelů toho trestného činu byl mezi živými. To znamená, že by stejně to trestní stíhání nešlo zahájit."