Kde jsou plakáty ze srpna 1968?

Photo: Lidove noviny, 20.8.07
0:00
/
0:00

V srpnu 1968 zaplavily česká města plakáty, kterými lidé protestovali proti okupaci. Unikátní soubor těchto dokumentů uchovává Vojenský historický ústav. Martina Lustigová si o kolekci plakátů povídala s ředitelem ústavu Alešem Knížkem.

"Jedná se o plakáty, které byly vlastně připraveny běžnými lidmi a byly vyvěšeny v horní části Václavského náměstí. Jsou to jak plakáty oficiální, které byly vytištěny normálními tiskárnami, tak hlavně plakáty, které byly vytvářeny po domácnostech, po úřadech a vlastně šly přímo od samotných občanů Prahy," představuje kolekci Aleš Knížek.

Jaká jsou na plakátech hesla? "Jsou tam různá hesla. Jsou tam třeba citáty Masaryka v češtině a v ruštině. Pak jsou tam hesla typu ´Vyměním vázaného Lenina za svázaného Brežněva´, ´Ignorujte okupanty - obracejte se k nim zády - nechte je přemýšlet´. Jsou tam i veselejší hesla jako ´Kluci a holky, zvyšujte sexuální napětí okupantů. Líbejte se vášnivě před očima vyhladovělých cizáků!´ nebo ´Ani sousto Rusům - zamykejte popelnice!´. Ten soubor má zhruba okolo 120 kusů těchto plakátů a vlastně ukazuje tu atmosféru a vůbec tu dobu, která byla okolo 21. srpna 1968 po příchodu okupačních vojsk."

V noci z 26. na 27. srpna 1968 někdo z tehdejších zaměstnanců Vojenského historického ústavu tyto plakáty v horní části Václavského náměstí sejmul. V ústavu pak byly plakáty uschovány mezi mapami. Pracovníci Vojenského historického ústavu je objevili teprve koncem loňského roku. "Je to taková zvláštnost, protože tím, že kompletně připravujeme naši knihovnu na digitalizaci a připravujeme nový automatizovaný výpůjční protokol, tak vlastně každá publikace, každá věc ze 450 tisíc položek v naší knihovně musí projít rukama našich knihovníků. Právě proto se plakáty objevily." Podle Aleše Knížka jsou dokumenty historicky cenné, protože jde o ucelený soubor 128 plakátů z jednoho konkrétního místa a data.

Aleš Knížek
Co by se stalo tomu, kdo plakáty schoval, kdyby byl odhalen? "V té situaci, kdy vlastně sovětská okupační vojska začala ´čistit´ Prahu od plakátů, tak si myslím, že v tomto případě by to asi pro toho konkrétního člověka bylo nepříjemné. Nemyslím si, že by to bylo třeba bezprostředně ohrožení na životě, ale bylo by to pro něj nepříjemné i pro jeho další působení v instituci, ve které pracoval. Berme to tak, že Vojenský historický ústav byl v té době vlastně takovým politickým zařízením armády. V následujících letech, kdy docházelo k čistkám a vyhazování lidí ze zaměstnání, by se k tomu zajisté přihlíželo."

Soubor plakátů z roku 1968 by mohl být příští rok u příležitosti "osmičkových výročí" vystaven. Vojenský historický ústav také uvažuje o jeho digitalizaci.