Za příběhy obětí srpnové okupace

Okupace 1968 a její oběti, foto: Anton Kajmakov

137 - tolik Čechů a Slováků zemřelo v roce 1968 v důsledku okupace země vojsky Varšavské smlouvy. Nová data přináší kniha historiků Prokopa Tomka a Ivo Pejčocha.

Prokop Tomek a Ivo Pejčoch,  foto: Anton Kajmakov
21. srpen 1968 v Liberci - po střelbě do davu najel sovětský tank do podloubí domu - v severočeském městě tak hned na začátku okupace zemřelo 9 lidí. I jejich životy, smrt a podobu teď připomíná nová kniha s názvem Okupace 1968 a její oběti. Jeden z případů uvádí i spoluautor knihy, historik Prokop Tomek:

"Velice zajímavý byl příběh legionáře Antonína Abrahama. Bylo mu 91 let a 21.srpna jej přejel sovětský tank. Jeho životní příběh nebyl vůbec znám. My bychom chtěli dosáhnout právě toho, aby se o těch lidech hovořilo nejen jako o těch, kteří byli ve špatnou dobu na špatném místě, ale jako o osobách, které mají svůj životní příběh."

Údaje o obětech okupace se nezpřesňují poprvé, číslo 137 už se podle historiků výrazněji navyšovat zřejmě nebude.

Autoři knihy se zabývali také mrtvými okupačními vojáky, uvádí Ivo Pejčoch: "Některé případy se nám podařilo konfrontovat s hlášeními Veřejné bezpečnosti. Myslím, že je jasně prokázáno, že žádný sovětský voják nebyl zastřelen kontrarevolucionáři, jak se to dodnes na některých zahraničních serverech tvrdí. Pokud došlo k zastřelení vojáků, tak šlo většinou o to, že se postřelili mezi sebou nebo o nešťastnou náhodu apod."

Lidé neumírali jen v srpnu

Lidé protestovali proti okupaci nejen v srpnu roku 1968, ale i v dalších měsících.

Okupace 1968 a její oběti,  foto: Anton Kajmakov
"Jedna z velkých oslav, které se za komunistického režimu dodržovaly, byl 7. listopad, výročí říjnové revoluce a tehdy se vyvěšovaly sovětské vlajky. To vyvolalo u obyvatel až nečekanou vlnu nenávisti a zloby a proběhly demonstrace v celé řadě měst. Vlajky se strhávaly, pálily, ničily, kradly atd. V Praze proběhla veliká demonstrace a došlo ke střetům s Veřejnou bezpečností, která postupovala velice tvrdě,"připomíná Prokop Tomek.

Do konce roku 1968 si okupace vyžádala 137 obětí, stovky dalších lidí byly zraněny. Situace se částečně uklidnila až ke konci roku spolu s tím, jak se okupanti usazovali v kasárnách, kde zůstali více než dvacet let. Za celou dobu jejich pobytu v Československu zemřelo více než 400 civilistů.