Kdy na nás nejvíce číhají klíšťata? I to se dá předpovědět!

Klíště, foto: Nicooografie, Pixabay / CC0

Snahy předpovědět počasí provázejí lidstvo od pradávna. Daleko mladší je ale předpověď, která se týká klíšťat. Stupně aktivity od jedné do desítky a doporučení, která se k nim váží, je možné najít na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu, kde se klíšťatům věnuje biometeorolog Tomáš Vráblík.

Klíště,  foto: Nicooografie,  Pixabay / CC0
Dneska máme pod mrakem, okolo 25 stupňů. Jak jsou na tom klíšťata, je to pro ně vhodné počasí?

"Dá se říct, že je to pro ně vhodné, protože klíšťata nemají ráda extrémy. Nevyhovuje jim extrémně suché nebo naopak vlhké počasí a příliš vysoké nebo nízké teploty. Současné počasí je pro klíšťata příznivé a také je pro ně příznivá doba, protože pořád ta přirozená aktivita klíšťat je v tomto období vysoká."

Co znamená přirozená aktivita? Znamená to, že když se půjdu třeba projít, tak jich tam číhá více?

Tomáš Vráblík,  foto: ČT
"Je to přesně tak. Ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem, když jsme ten výzkum vazeb mezi aktivitou klíšťat a počasím zahájili, jsme zjistili, že klíšťata mají určitou přirozenou aktivitu. Znamená to, že v průběhu roku má jejich aktivita určitou křivku, která na začátku vegetačního období, tedy v březnu a dubnu, strmě stoupá, před začátkem léta vrcholí a směrem k podzimu postupně klesá. Na začátku podzimu má někdy takový vedlejší minivrchol. Aktivita znamená, že určitá část populace klíšťat je připravena k tomu, aby napadla svého hostitele, ať už člověka nebo jiného živočicha. Čím je aktivita vyšší, tím větší část klíštěcí populace je připravena k napadení a číhá na svou "obět". Nikdy není ale celá část populace aktivní. Čím je ale číslo aktivity vyšší, tím větší část populace číhá."

Foto: Lutz Peter,  Pixabay / CC0

Od kdy se aktivita klíšťat takto podrobně sleduje?

Foto: Mislav Marohnić,  Flickr,  CC BY 2.0
"My přímo aktivitu nesledujeme, my ji předpovídáme. To znamená, že na základě výzkumu se Státním zdravotním ústavem jsme zjistili nějaké vazby mezi aktivitou klíšťat v průběhu roku a aktuálním počasím. Vycházíme z přirozené aktivity a počasím pouze výsledek korigujeme. Počasí zkrátka nějakým způsobem tu přirozenou aktivitu ovlivňuje. Tento výzkum jsme zahájili na začátku nového tisíciletí. Praktické předpovídání pak děláme přes 10 let. Přes deset let na základě předpovědi počasí zhruba na týden dopředu předpovídáme i aktivitu klíšťat v období, kdy to má význam, tedy v teplejší části roku."

Proč se vůbec ke sledování aktivity klíšťat přistoupilo? Bylo to třeba na nějakou společenskou poptávku nebo proto, že se zvýšil počet klíšťat?

"Spouštěčem byl projekt Státního zdravotního ústavu, který nás oslovil s nabídkou spolupráce. Ústav ale opravdu reagoval na to, že se populace klíšťat u nás od 90. let zvýšila a hlavně byla zaznamenána větší nemocnost. Stalo se to celospolečenským problémem. Počet nakažených lymskou boreliózou nebo encefalitidou se začal dramaticky zvyšovat i v oblastech, kde do té doby třeba tolik nakažených nebylo."

Někdy se mluví o nemocech z povolání, o tom, že lidé jsou trochu postiženi tím, co dělají. Když jdete ven, nebojíte se třeba více, že na vás nějaké klíště vleze?

"Až tak velký strach nemám, protože než jsem se začal touto problematikou zabývat, tak jsem měl hromady klíšťat, ale nikdy jsem neměl kvůli nim nějaký vážný problém. Možná i proto, že jsem je rychle stačil vyndat ze svého těla, protože je rychle cítím, brzy poznám, že se do mě klíště zakouslo. Ať tak se toho tedy nebojím, ale je pravda, že si dávám větší pozor, než jsem si dával dříve. Prohlížím si tělo i oděv, pokud se vrátím třeba z lesa nebo z nějakého porostu, a je pravda, že jsem opatrnější."