Nová vakcína proti borelióze je stoprocentní. Ověřili to jihočeští vědci

Foto: Jerzy Górecki, Pixabay / CC0

Jihočeští vědci ověřili stoprocentní účinnost nové vakcíny proti borelióze. Její uvedení do medicínské praxe by znamenalo, že bychom se v budoucnu mohli účinně chránit proti oběma nemocem přenášeným klíšťaty.

Foto: Ivana Puškarová,  Český rozhlas

Aktivita klíšťat je v těchto dnech na vysoké úrovni. V některých oblastech stačí projít trávou a po noze se vám prochází klíště a hledá, kde by se přisálo. Jak uvedl parazitolog a molekulární biolog Radek Šíma z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích, klíšťata přenáší lymskou boreliózu a klíšťovou encefalitidu, která způsobuje zánět mozkových blan.

"Proti encefalitidě už očkování máme. Lymfskou boreliózu způsobují bakterie rodu borelia. To jsou už poměrně složitější organismy, proto je mnohem těžší proti nim vakcíny vyvíjet. Virus klíšťové encefalitidy se do našeho těla dostává ihned po přisátí klíšťěte, protože virus je už připraven ve slinách klíšťat. U borelií je to trochu komplikovanější. Ty má klíště ve střevě. U boreliózy máme asi 24 hodin čas, abychom si klíště vyndali. Můžeme si být jisti, že se nenakazíme."

Jeden z příznaků boreliózy,  foto: Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí USA,  Wikimedia Commons,  CC0

Podle druhu hostitele totiž borelie tzv. převléká kabátek. Mění strukturu bílkovin na svém povrchu.

Utvořil se vám rudý flek? Je to dobré znamení, protože o nemoci víte

Pokud už borelióza propukne a utvoří se známý zarudnutý flek, je to podle Radka Šímy výhra, protože lidé o své nemoci vědí. Třicet procent však tyto příznaky nemá.

"To potom bývají komplikované případy, kdy člověk o tom onemocnění neví zavčas, a přejde do chronické fáze. V té už s tím bývají větší problémy, protože borelie jsou poschovávané po těle. Každá borelie má ráda jiná místa. Některá leze do mozku, a pak způsobuje různé neurologické problémy, jiné lezou do kloubů a způsobují bolesti kloubů, některé lezou do srdce, do kůže."

Radek Šíma: Stoprocentní účinnost jsem viděl poprvé v životě

Radek Šíma  (Foto: Archiv der tschechischen Akadamie der Wissenschaften)

Jak dodal biolog Radek Šíma, vakcínu proti borelióze vyvinuli ve Spojených státech a ověřování její účinnosti bylo stoprocentní.

"My jsme testovali tři varianty vakcíny a u všech variant se prokázala stoprocentní účinnost. V každé skupině jsme měli deset pokusných zvířat a všechna byla ochráněna. Je to doposud nejlepší vakcína, jakou jsem kdy v životě viděl. Během roku otestujeme možná několik desítek nejrůznějších molekul, které mají potenciál ten přenos blokovat a takovou stoprocentní účinnost jsem viděl poprvé v životě."

Hlavní složkou vakcíny je povrchový protein z borelie. Imunitní systém si vytvoří protilátky, a jakmile se pak tělo setká se skutečnou borelií, protilátky ji označí a imunitní systém ji zlikviduje. Otázkou je, zda a kdy se vakcína dostane k lidem.

Bakterie rodu Borrelia,  foto: Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí USA,  Wikimedia Commons,  CC0

"Teď samozřejmě bude záležet, jestli se ta farmaceutická firma rozhodne přejít ke klinickým testům na lidech. Jsou velice nákladné a dlouhé a oni si musí ekonomicky spočítat, zda se jim to vyplatí, zda se jim to vrátí v prodejích."

Klíště si chce jenom 'cucnout', škodí borelie

Borelie jsou vlastně paraziti, kteří napadají samotné klíště. Jak dodal Radek Šíma, to samo o sobě ubližovat nechce, postarají se o to borelie, které mohou lidi ohrozit i na životě.

Zdroj: ČRo

"Šance, že se setkáme s klíštětem, které má boreliózu, je poměrně vysoká. Přibližně 20 procent, až 25 procent klíšťat v lese je pozitivních na borelie. To klíště na vás saje poměrně dlouho. Během evoluce si vyvinulo různé mechanismy, aby vám co nejmíň škodilo, abyste si ho nevšimla a mohlo se v klidu dosát až do konce. Pouští do vás ve svých slinách látky, které tlumí bolest a svědění, takže o něm více méně nevíte. Ono vám ubližovat nechce, chce si jenom cucnout."

Zdatné klíště může po nasátí měřit i jeden centimetr. A nejčastěji ho najdete v trávě vyšší než dvacet centimetrů.