Klaus rozzlobil české krajany na Slovensku

Václav Klaus se svým slovenským protějškem Rudolfem Schusterem, foto: ČTK

Prezident České republiky Václav Klaus vyrazil na svoji první zahraniční cestu. Zachoval tradici a jeho letadlo přistálo v úterý dopoledne na letišti v Bratislavě. Slováci českého prezidenta přijali velmi srdečně. Uctili ho prý chlebem a solí v národních krojích. Ovšem koho prý skutečně rozzlobil, jsou čeští krajané na Slovensku. Na setkání s jejich zástupci si nenašel ani malou chvilku. Na Slovensku máme nyní kolegu Jaromíra Marka, se kterým točil Mikuláš Kroupa.

Václav Klaus se svým slovenským protějškem Rudolfem Schusterem,  foto: ČTK
"Fakt, že Klausova první zahraniční cesta vedla právě na Slovensko, není nic výjimečného. Je to taková tradice. I Václav Havel vedl svoji první zahraniční cestu na Slovensko a jeho poslední cesta vedla taktéž do Bratislav. Takže v této tradici Václav Klaus pokračoval. Zmínil tam i ten fakt, že se Slovenskem ho vážou i rodinné vztahy, protože jeho žena Livia Klausová pochází ze Slovenska."

Český prezident Klaus se setkal se svým slovenským protějškem Rudolfem Schusterem. Hovořili spolu i o irácké krizi?

Václav Klaus se svým slovenským protějškem Rudolfem Schusterem,  foto: ČTK
"Samozřejmě. I na tiskové konferenci bylo tomuto tématu věnováno největší prostor. Shodli se na tom, že podporují Spojené státy v jejich akci proti Iráku. Nicméně faktem je, že oba státy, byť tvoří společnou česko-slovenskou protichemickou jednotku v Kuvajtu, tak mají rozdílnou pozici. Zatímco česká jednotka by potřebovala k případnému ozbrojenému útoku nový mandát parlamentu, zatím má mandát jen pro humanitární akce, slovenská strana nic podobného nepotřebuje, ta podpora USA je větší, tudíž Slovensko by mohlo jít do případného útoku. Nicméně jsem měl pocit, že oba prezidenti neměli úplně jasno v těchto procedurálních věcech. Přestože se jich novináři na tuto věc ptali opakovaně, tak jsem se dozvěděli takové obecné proklamace o podpoře. Je jisté, že je tato věc natolik citlivá, že se nechtěli prezidenti k tomuto příliš vyjadřovat."

Zachoval prezident Klaus i tradici, kterou založil Václav Havel a to, že přijede-li prezident České republiky do zahraničí, setká se s českými krajany?

"Tak na tuto otázku musím odpovědět, že nikoliv. Ptal jsem se samotného Klause, ptal jsem se jeho lidí z tiskového odboru a ti my potvrdili, že nic takového aspoň pro tentokrát český prezident neplánuje. To znamená, že se nesešel, ani nesejde se zástupci českých občanů žijících na Slovensku. Což je poměrně novinka, protože zatím vždycky Václav Havel v roli prezidenta, jak mi potvrdil Martin Krafl z tiskového odboru, si na české krajany chvilku našel. Tentokrát se to neuskutečnilo. Faktem je, že to koresponduje s rozdílným postojem Václava Klause k zahraničním Čechům. Na toto téma jsem se bavil i s některými zástupci té české komunity na Slovensku a byli docela rozladěni z této skutečnosti."