Koalice už má obrysy rozpočtu na příští rok

Vyjednavači ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, foto: ČTK

Vládu Petra Nečase bude hned po jmenování čekat intenzivní práce na návrhu státního rozpočtu na příští rok. Po čtvrtku se zdá, že koalice je na tento úkol už připravena.

Petr Nečas,  foto: ČTK
Koaliční lídři Občanské demokratické strany, TOP 09 a Věcí veřejných definitivně uzavřeli programovou část veřejného rozpočtu. Designovaný premiér Petr Nečas o jeho podobě řekl: "Státní rozpočet na příští rok bude mít deficit, který nepřesáhne 140 miliard korun, bude tedy někde na úrovni 135 miliard korun s tím, že tedy deficit veřejných financí v příštím roce bude 4,6 procenta hrubého domácího produktu, což je vlastně ještě mírně ambicióznější cíl, než je v rámci konvergenčního programu."

Za předpokladu ekonomického růstu o nejméně jedno procento budou do roku 2016 vyrovnané veřejné finance, a do roku 2013 nemá deficit překročit tři procenta HDP, zní dohoda lídrů.

Foto: Archiv Radia Praha
Ani ambiciózní cíle by ale podle Nečase neměly vést ke zvyšování daní: "Daň z příjmu právnických osob zůstane na stávající výši, to znamená nebude se zvyšovat. A co se týče daně z příjmu fyzických osob, koalice se dohodla, že vláda nebude prohlubovat progresi u daně z příjmu fyzických osob s tím, že nalezne řešení, jak odstranit degresi nad stropy na odvody na zdravotní a sociální pojištění."

Vláda chce ušetřit ve výdajích 54 miliard korun, dalších 20 miliard chce získat na vyšších příjmech. Úspory na příští rok by se měly dotknout všech ministerstev. Pouze důchody by se měly valorizovat a neměly by klesnout platy pedagogů v regionálním školství. Jinak se bude podle Nečase spořit v provozních, kapitálových i sociálních výdajích.

Radek John
Sedm miliard korun by měla přinést nižší podpora stavebního spoření. Místo tří tisíc korun ročně by státní příspěvek klesl na polovinu. Předseda Věcí veřejných Radek John vysvětluje: "Když mluvíme o sociální solidaritě, tak lidé, kteří si šetří peníze, vlastně nejsou na tom tak, jako jsou na tom ti sociálně potřební, pro které by nebyly ty miliardy. Ono prostě peníze nejsou a kdyby se dávaly na úroky ze spoření, nebudou na základní věci pro lidi, kteří jsou na tom velmi špatně."

Na straně příjmů by se neměly snižovat odvody ze sociálního a zdravotního pojištění. To by mělo státu přinést 9,8 miliardy korun. Dalších 3,5 miliardy korun stát získá zachováním stropů na odvody sociálního pojištění.

Analytici, které oslovila Česká tisková kancelář, považují uvedené cíle za splnitelné a přiměřeně ambiciózní. Podle nich ale bude záležet i na tom, zda se podaří nastartovat hospodářský růst, a jaký bude vývoj světové ekonomiky.