Kohák: Medaile je tečkou za mým návratem

Erazim Kohák, foto: ČTK

Známý filosof Erazim Kohák získal nejvyšší ocenění Akademie věd České republiky - Čestnou medaili za mimořádné zásluhy De Scientia et Humanitate Optime Meritis. Ve středu 18. listopadu mu ji předal předseda akademie Jiří Drahoš.

Erazim Kohák,  foto: ČTK
Kohákovi rodiče jako demokraticky orientovaní stoupenci Masaryka a spolupracovníci Ferdinanda Peroutky opustili po převratu 1948 republiku, a Erazim Kohák se tak ocitl jako čtrnáctiletý v exilu. Později ve Spojených státech vystudoval filosofii a religionistiku, působil jako evangelický farář i jako profesor filosofie na univerzitě v Bostonu. Do vlasti se natrvalo vrátil v roce 1995. Předání medaile proběhlo v úzkém kroužku kolegů v prostorách Akademie věd. S Radiem Praha jsme zaznamenali Kohákova slova poděkování.

"Celý život jsem byl rozhodnutý, že chci být Čech. Nehci být Američan, nechci být Čechoameričan, chci být Čech. Jenže když jsem se po čtyřiceti letech vrátil, tak jsem tu najednou byl jako taková dost oškubaná vrána. A ten návrat byl velice pozvolný. Začal tím, že jsem získal tramvajenku. A to tady nebylo jen tak, to člověk potřeboval rodné číslo. Tak jsem musel získat rodné číslo. Občanský průkaz,... krok za krokem. V tomto případě mám pocit, že to je tečka za mým návratem. Touto medailí mě akademie uvítala doma."

Erazim Kohák  (vlevo) a předseda Akademie věd Jiří Drahoš,  foto: ČTK
Filosof Josef Zumr o Kohákově návratu řekl:

"Okamžitě vplynul do našeho vědeckého i společenského života, i díky tomu, že určité kontakty měl už z dřívější doby a jeho jméno bylo mezi našimi intelektuály vcelku dobře známé. Takže se plynule mohl ujmout nejrůznějších aktivit, jak vyučování na Karlově univerzitě, tak i ve veřejném životě, v organizacích na ochranu životního prostředí."

Z politického hlediska je Kohák především dlouholetým stoupencem sociálně demokratického směru. V uplynulém dvacetiletí vydal řadu knih, ve kterých formuloval své filosofické postoje, vycházející z fenomenologie a tradičních protestantských hodnot. Krize rozumu a přirozený svět, Dopisy přes oceán, Člověk, dobro, zlo, a například nejnovější publikace Domov a dálava.

Erazim Kohák se svou manželkou Dorothy,  foto: ČTK
Medaile byla Kohákovi předána den po významném výročí. Je toto načasování cílené? Josef Zumr vysvětlil:

"Myslím, že je to dosti náhoda. To je vždycky dlouhodobá procedura, než návrh projde všemi schvalovacími institucemi. Shodou okolností to vyšlo na toto datum a je to v jistém smyslu velmi symbolické."

Čestnou medaili De Scientia et Humanitate Optime Meritis získali letos také historik František Šmahel a biofyzik Emil Paleček.