Volby přinesly uspokojení koalici i pravicové opozici

František Příhoda, foto: ČTK

Doplňovací volby do Senátu, jejichž druhé kolo proběhlo o víkendu ve dvou volebních okrscích, základní poměr sil v této komoře parlamentu nijak nezměnily. V Praze 4 zvítězil občanský demokrat František Příhoda proti sociálnímu demokratovi Erazimu Kohákovi. Na znojemsku získal mandát lidovec Milan Špaček, proti kandidátovi Občanské demokratické strany Jaroslavu Paříkovi. Shrnutí výsledků připravil Vilém Faltýnek.

František Příhoda,  foto: ČTK
Nejsilnější senátní frakce, klub občanských demokratů, vítězstvím Františka Příhody v Praze 4 posílí své postavení, bude mít 27 členů. (Toto místo uvolnil v Senátu europoslanec Josef Zieleniec.) Zvolením lidovce Milana Špačka na Znojemsku naopak získal senátní tábor vládní koalice, v němž 16 senátorů KDU-ČSL bude tvořit nejpočetnější frakci. (Špaček se vrací na místo po Vladimíru Železném, ten mu před dvěma lety zmařil obhajobu mandátu a působení v senátní komisi pro krajany.) Předseda ODS Mirek Topolánek pokládá výsledek doplňovacích voleb za příslib pro listopadové volby, v nichž se bude obměňovat třetina Senátu a budou se vybírat zastupitelstva krajů.

"My jsme s výsledkem spokojeni, protože v obou těch okrscích jsme útočili, nebyly to naše mandáty a znovuzískali jsme mandát v Praze. Prohráli jsme velmi těsně na Znojemsku, což je okresek já bych řekl rudo-černý, tzn. vyhrávají tam lidovci a velmi silní jsou tam komunisté. Tzn. ten výsledek nás povzbudil před krajskými a senátními volbami. Myslím, že to, že vyhráli oba kandidáti z pravicového spektra, je dobrý signál i pro volby na podzim," řekl Radiu Praha předseda strany, která v Senátu obsadí plnou třetinu křesel. Jejímu klubu to mj. umožní samostatně navrhovat uspořádání schůzí v Senátu.

Erazim Kohák,  foto: ČTK
Současně ani předseda sociálních demokratů Stanislav Gross prohru Erazima Koháka v pražském okresku proti Příhodovi nepovažuje za neúspěch. Počet příznivců, které emisar sociálních demokratů získal - i když to k vítězství nestačilo - Grosse potěšil: "Já myslím, že v baště ODS, kterou nepochybně Praha je, nelze 40 procent podpory hodnotit jako neúspěch, nicméně doufal jsem do poslední chvíle, že by se zázrak stát mohl," domnívá se Gross.

Voličská účast byla tentokrát velmi nízká. Na Znojemsku přišlo ve finále hlasovat 14 procent voličů, v Praze 4 účast lehce přesáhla 15 procent. V obou obvodech byla ještě zhruba o 4,5 procenta nižší než před týdnem v prvním kole voleb. Nepřijeli ani čeští krajané žijící na Slovensku, kteří se jindy českých senátních voleb účastní. Vysvětluje Jana Bratinková z Klubu českých občanů na Slovensku: "Jeden z důvodů je to, že se chystáme na řádné senátní volby za tři týdny, dalším důvodem bylo, že o kandidatuře pana Špačka jsme se dozvěděli později a už nebylo možné zajistit další autobus. My se totiž snažíme autobus zajišťovat sponzorsky, protože máme mezi sebou starší lidi, kteří na to finančně nemají." Listopadových voleb se podle Bratinkové určitě výprava slovenských Čechů zúčastní.

Nízká volební účast je ovšem podle politologů trendem. Předpokládají, že se projeví i při listopadových volbách spojených s volbami do krajských zastupitelstev. Experti si ji stejně jako politici vysvětlují znechucením lidí z politiky i nízkým významem, který veřejnost senátu přikládá. Politolog Zdeněk Zbořil uvedl, že vítězství kandidátů ODS a KDU-ČSL nelze pokládat za posílení pozic těchto stran. Snižující se účast bude také komplikovat prognózování volebních výsledků.