Česká beseda v Záhřebu slaví 150 let. Za jejím vznikem stál spisovatel a novinář Josef Václav Frič

Česká beseda v chorvatském Záhřebu slaví 150 let od svého vzniku. Při této příležitosti navštívili krajané Českou republiku a vystoupili se svými folklorními soubory ve Valdštejnské zahradě Senátu.

Beseda v Záhřebu je nejstarší česká beseda. Jak to před 150 lety všechno začalo, prozradila její předsedkyně Marina Kolacek Novosel.

Marina Kolacek Novosel | Foto: Zdeňka Kuchyňová,  Radio Prague International

"Začalo to v roce 1874, když Josef Václav Frič přijel na pozvání chorvatského bána (historický titul místních vládců) redigovat záhřebské noviny, které byly v němčině. A tam byla spousta lidí českého původu. Jelikož vznikala moderní chorvatská společnost, tak vypomáhali při vzniku záhřebské univerzity a v oblastech kultury a vzdělání. Krajané si řekli, že by bylo dobré udržet v Záhřebu češtinu a díky iniciativě pana Friče vznikla Česká beseda, která působí už 150 let."

Přeskočíme těch 150 let. Jak velká je Česká beseda dnes? Kolik je v ní krajanů?

"Dnes má kolem tří stovek krajanů a ještě máme žáky, kteří dochází do českých škol, nemají právo rozhodovat ve věcech sdružení, ale jsou našimi členy, tak je to kolem těch tří stovek."

Jaké jsou hlavní aktivity besedy?

Foto: Zdeňka Kuchyňová,  Radio Prague International

"Máme všechny složky, které tvoří českou kulturu. Tak je tam divadlo, český folklor, sbor. Dále máme literární kroužek. Vznikla tvořivá skupina. Jmenuje se Perličky, a z českých korálků vyrábí chorvatské etno šperky. Máme českou školu, která působí také už 100 let a posledních 20 let je součástí chorvatského vzdělávacího systému."

My právě stojíme ve Valdštejnské zahradě v Senátu, kde jste měli vystoupení. Jak často jezdíte do Česka? Kolik vás tu je?

"Je nás tu 47. Svaz Čechů v Chorvatsku pravidelně jezdí do České republiky. Máme tu kontakty na různých českých institucích, spolupracujeme s nimi. A tak jsme si řekli, že u příležitosti takového významného výročí, naší druhé vlasti věnujeme program, a ukážeme, jak my v Chorvatsku udržujeme českou kulturu."

Foto: Zdeňka Kuchyňová,  Radio Prague International

Říkala jste, že vás přijelo 47. To je celý autobus.

"Ano, celý autobus. My jsme včera večer ve 22 hodin vyjeli ze Záhřebu, celou noc jsme cestovali a teď jsme ještě měli takový krásný program."

Vystoupení ocenila i chorvatská velvyslankyně v Česku

Na představení přišla i chorvatská velvyslankyně v Česku paní Ljiljana Pancirov.

Chorvatská velvyslankyně Ljiljana Pancirov  (vpravo) | Foto: Zdeňka Kuchyňová,  Radio Prague International

"Účast České besedy na tomto festivalu nás velice těší. Chtěla bych poděkovat českým institucím, které se zajímají o české spolky, podporují jak kulturní, tak další aktivity, co se týče spolupráce mezi ČR a Čechy v Chorvatsku. Chtěla bych zdůraznit, že moje první kontakty s Čechy byly právě díky krajanům."

Chorvatská velvyslankyně připomněla, že i v Česku žije na jižní Moravě chorvatská menšina.

"My také máme původní chorvatskou menšinu v okolí Brna. Během dvou měsíců se chystají do Chorvatska, aby tu poznali své krajany. Chorvaté sem přišli před několika stoletími, ale někteří sem přesídlili nedávno."

Foto: Zdeňka Kuchyňová,  Radio Prague International

Krajané si nenechali ujít Rusalku, zavítali i na hrob Friče

A krátkou zastávku na jižní Moravě měli naplánovanou i čeští krajané, připomněla Marina Kolacek Novosel. Za pár dní toho museli stihnout hodně.

Foto: Zdeňka Kuchyňová,  Radio Prague International

Prohlídku Prahy, protože někteří jsou tu poprvé. Potom se ještě zastavíme v Československém ústavu zahraničním. Půjdeme do divadla, protože jsme si nenechali ujít Dvořákovou Rusalku. Stavíme se ještě na Vyšehradském hřbitově a tam zapálíme svíčky u našeho zakladatele pana Friče. Potom pokračujeme cestou na Moravu. Zastavíme ještě v Brně, abychom si stačili koupit typické české suvenýry, jako je pivo a Becherovka, a pojedeme domů.

Jak dlouho vedete Českou besedu v Záhřebu?

Pouze rok, ale jak jsem přijela na studia do Záhřebu, tak jsem se zapojila do České besedy, a už jsem tam hezkou řadu let. Moji předkové přišli do oblasti Daruvaru, kde je největší koncentrace Čechů v Chorvatsku."

Kolikátá jste generace?

"Pátá. Jako malá jsem vůbec nechtěla mluvit česky. Moje rodina pochází z Česka z otcovy strany, a já jsem tu češtinu moc nebrala vážně. Pak jsem se dostala do české školy, a stala jsem se učitelkou českého jazyka. Naše žáky čeština moc baví a Česká beseda Záhřeb už přes 20 let umožňuje žákům pravidelné zájezdy do ČR."

Foto: Zdeňka Kuchyňová,  Radio Prague International