Radio Daruvar letos oslavilo 55 let. Čeština tu měla své místo od počátků vysílání

100 let neslaví letos jen Český rozhlas, významné výročí má i Radio Daruvar, které začalo vysílat v roce 1968. Slaví tak letos 55 let. Hned od počátků vysílání tu měla své místo i čeština. V okolí chorvatského Daruvaru totiž žije jedna z nejpočetnějších českých komunit.

V roce 1968 se z éteru ozvala znělka a slova: "Zde Radio Daruvar". České pořady se zpočátku vysílaly každou neděli hodinu dopoledne. Prvním redaktorem českého vysílání v chorvatském Daruvaru byl novinář vydavatelství Jednota Karel Bláha.

Foto: Martin Dorazín,  Český rozhlas

"Už první neděli po zahájení provozu Radia Daruvar jsem si připravil hodinový pořad v českém jazyce. Jako znělku k vysílání jsem si vybral úvod z Kmochovy skladby Kolíne, Kolíne, nejdříve s textem, později v instrumentální podobě. Připomínala mi i text profesora Franty Buriana Daruvar, Daruvar. Česká redakce tenkrát měla asi deset gramofonových desek. První větší počet gramodesek pro potřeby rozhlasu byl zakoupen v knižní službě Jednoty a několik desek věnovali posluchači z Daruvarska. Různé delegace z Československa, které navštěvovaly Svaz Čechů a Jednotu, pomohly navázat kontakt s českými sdělovacími prostředky", uvedl Karel Bláha.

Brněnský rozhlas zaslal do Daruvaru celé balíky gramodesek s jejich nahrávkami. Ve vysílání se zpočátku vystřídalo šest redaktorů.

Rozhlas daroval magnetofon i desky

Foto: Martin Dorazín,  Český rozhlas

"Základem programu byla část zpravodajská a hudební. V neděli se vysílal Týdenní přehled zpráv. V současnosti od pondělí do neděle jsou všechny relace půlhodinové. Vysílání se skládá ze zpráv, rubrik a hudby," řekly k tehdejšímu vysílání redaktorky Míra Wirnsbergerová a Zdenka Zvonarková.Ta byla u vysílání téměř od začátku.

Hlavní podíl na vzniku rozhlasu měla podle ní zdejší česká krajanská komunita. "Nesmím zapomenout na velikou pomoc Českého rozhlasu, který hned, když se dozvěděl, že se v Daruvaru založilo rádio a že informuje i příslušníky české národnosti, zprostředkoval jeden magnetofon a několik dlouhohrajících desek."

S vysíláním pomáhají i učitelé vyslaní z Česka

Lenka Laličová | Foto: Radio Prague International

Od roku 1992 je redaktorkou Českého vysílání Radia Daruvar je Lenka Lalićová. Jak připomněla, Radio Daruvar začalo od roku 1982 spolupracovat s Radiem Praha. Tehdy se pořady posílaly na magnetofonových kotoučích, kazetách, minidiscích, dnes samozřejmě prostřednictvím internetu. "Naší redakci také pomáhají učitelé vyslaní z České republiky, kteří na Daruvarsku pobývají. Abychom nevytvořili z českého vysílání getho, důležité zprávy z krajanského života jsou uveřejňovány také v chorvatském jazyce."

Připomeňme, že první Češi a Moravané přicházeli na Daruvarsko už před dvěma sty lety. Nejstarší zdejší českou vesnicí je Ivanovo Selo, kde se usadili čeští strážci hranic.

Autoři: Zdeňka Kuchyňová , Štěpán Daněk
klíčové slovo:
spustit audio