Komise doporučila Gripeny

Letoun Jas-39 Gripen, foto: www.army.cz

Čeští vojenští piloti budou s největší pravděpodobností v příštích letech létat na stíhačkách Jas-39 Gripen. Devítičlenná odborná komise měsíc posuzovala pět došlých nabídek a v pondělí vládě doporučila právě švédské Gripeny.

Česká armáda dosud používá staré dosluhující nadzvukové MiGy- 21 ještě sovětské výroby. O nákupu nových stíhaček se v Česku hovoří nejméně pět let. Komise, která hledala z došlých nabídek nejlepší, byla složená z ministerských odborníků. Po měsíci vyhodnocování sdělila vládě svůj verdikt. Nejlepší je pronajmout si letouny Jas-39 Gripen společnosti Saab/British Aerospace. Na druhém místě skončila nabídka Belgie na nejpoužívanější typ nadzvukového letounu F16 americké výroby, dále se pak umístila Kanada, Nizozemsko a Spojené státy Americké. Co rozhodlo o vítězství švédské nabídky nechtěl mluvčí resortu obrany Ladislav Šticha jednoznačně říci, prý to ani není možné.

"Nedá se říci, že by byla nejdůležitější ceny, nebo že by byly nejdůležitější technické parametry. Skutečně rozhodoval komplex a v tom komplexu se ukázala nejlepší nabídka švédského království."

Letoun Jas-39 Gripen,  foto: ČTK
Víceúčelový nadzvukový bojový letoun JAS-39 Gripen je jednomístný, jednomotorový středoplošník s jednoduchým deltakřídlem. Celkovou aerodynamickou koncepcí, malými rozměry a nízkou hmotností, zaručuje vynikající obratnost a snadnou ovladatelnost ve všech režimech letu v celém rozsahu rychlostí v různých výškách. Provoz motoru je řízen počítačem, což umožňuje maximálně přizpůsobit výkon motoru konkrétním podmínkám při co největší hospodárnosti provozu. Letounu umožňuje vést bojovou činnost za všech povětrnostních podmínek ve dne i v noci. Letoun je vybaven radarem, který může zaměřovat, identifikovat a automaticky sledovat současně více cílů v horní i dolní polosféře, ve vzduchu, na zemi i na moři ze všech letových výšek. Radar také zaměřuje a řídí palbu palubního kanónu a automatické navádění řízených střel, píše se na internetových stránkách ministerstva obrany. Vítězství švédské nabídky nepřekvapilo stínového ministra obrany z ODS Petra Nečase. Podle něj každý, kdo otázku přezbrojení sleduje, ví, že verdikt komise není žádnou senzací. Obecně ale označil tendry vypisované ministerstvem obrany za riskantní.

"Ministerstvo obrany vypisuje v posledních týdnech jednu finančně náročnou zakázku za druhou bez toho, že by byl definitivně znám dlouhodobý koncept včetně střednědobého a dlouhodobého finančního plánu."

Poslední slovo k případnému pronájmu Gripenů na pět až deset let ale do konce roku řekne vláda Vladimíra Špidly.

"Dohodli jsme se o způsobu, kterým budou projednávány další materiály, tak aby byly nejdéle projednány do 31.12., aby vláda s konečnou platností rozhodla."

Ministerstvo obrany chce do stíhaček v letech 2005 až 2007 investovat ročně půl druhé miliardy korun, od roku 2008 do roku 2015 to má být ještě výrazně víc.