Končí nucená správa nad VZP, přichází nový ředitel

Pavel Horák, foto: ČTK

Ministr zdravotnictví David Rath začal činit kroky k neprodlenému ukončení nucené správy nad Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Do funkce totiž nastupuje nový ředitel VZP Pavel Horák, kterého minulý čtvrtek do vedení největší zdravotní pojišťovny v Česku schválila sněmovna.

David Rath
Rath vyhlásil nucenou správu nad VZP loni v listopadu. Svůj krok zdůvodnil mimo jiné rostoucím dluhem pojišťovny. Překročil tehdy 12 miliard korun.

"Pojišťovna je ze zákona povinna hospodařit vyrovnaně, druhým bodem bylo nenaplňování rezervního fondu, třetím byodem bylo nedodržování vyhlášky rámcová smlouva, kdy ty lhůty splatnosti byly enormě dlouhé oproti tomu, co ukládala vyhláška, a byly to další nesrovnalosti v hospodaření Všeobecné zdravotní pojišťovny. Většina nebo prakticky všechny tyto důvody jsou již buď odstraněny nebo se výrazně odstraňují," uvádí ministr zdravotnictví David Rath. Podle něj se nyní "finanční zdraví" VZP zlepšilo a dluh klesl na zhruba pět až sedm miliard korun. Průměrná splatnost klesla v dubnu na 21 dnů (v roce 2005 byl průměr 31 dnů).

Stát poskytl v lednu a v dubnu VZP dvě předsunuté platby a v souvislosti s rostoucí průměrnou mzdou zvýšil odvody za státní pojištěnce. Stínový ministr zdravotnictví za ODS senátor Tomáš Julínek však stále zpochybňuje nutnost zavedení nucené správy:

"Cílem té nucené správy bylo evidentně odstranit nepohodlnou ředitelku Musílkovou a dát tam dobrého známého pana ministra, protože jiné efekty se nedají vystopovat. Peníze tam nalil stát, takže nic se v hospodaření nezměnilo, a naopak úřad VZP je poměrně umrtvený, lidi se bojí, odchází dobří pracovníci, vzniká obrovská nejistota."

Podle Ratha bylo podstatným důvodem pro nucenou správu neprůhledné hospodaření. Jako příklad ministr uvádí projekt elektronických zdravotních knížek za 300 milionů korun.

"Ano, hovořilo se o nějakých okrajových investicích, ale přece na to se nedělá nucená správa,"říká Julínek.

David Rath také s potěšením přijal závěry sněmovní vyšetřovací komise. Tvrdí, že mu dala za pravdu, že za dluh VZP nemohly úhradové vyhlášky ministerstva, což byl hlavní argument odvolané ředitelky VZP Jiřiny Musílkové. Zpráva ještě nebyla oficiálně zveřejněna.