Problémy ve zdravotnictví pokračují - lékaři jsou ve stávkové pohotovosti

Zdá se, jakoby bylo zdravotnictví černou dírou, která nenávratně pohltí všechny peníze, které se do ní nasypou. Ani zavedení nucené správy v největší Všeobecné zdravotní pojišťovně problémy nevyřešilo. Lékaři opět dostávají peníze dlouho po lhůtě splatnosti a začínají se bouřit. Lékárníci nesouhlasí se snížením marží a krajští hejtmani chtějí omluvu po ministru Rathovi za nařčení z rozkrádání nemocnic. Více uslyšíte od Zdeňky Kuchyňové.

Kvůli zpožďování plateb od pojišťoven zavřeli lékaři své ordinace naposled loni v říjnu. Poté stát nalil do zdravotnictví tři miliardy korun a zpoždění se zkrátilo. Pak přišlo zavedení nucené správy Všeobecné zdravotní pojišťovny /VZP/, ale nic se nevyřešilo. Trvají slovní přestřelky mezi ministrem a ředitelkou a lhůty splatnosti se opět prodlužují a to až na padesát dnů. Lékaři se bouří a tvrdí, že jsou ohroženy jejich praxe. Ministr David Rath teď opět do zdravotnictví poslal další tři miliardy, aby se zpoždění plateb zkrátilo o 12 dnů. Za zpoždění je podle Ratha odpovědná ředitelka VZP Jiřina Musílková, která nereagovala na dopis, který jí ministr koncem prosince poslal.

"Kdy jsem ji důrazně upozornil, že by měla urychleně požádat ministra Sobotku o tzv. předsunutou platbu státu pro rok 2006. Bohužel paní ředitelka Musílková nepožádala. Její jednání beru jako další pokus o destabilizaci českého zdravotnictví."

Ministr zdravotnictví David Rath  (vpravo),  foto: ČTK
Ředitelka Musílková se ale proti Rathovu vyjádření ohradila. Jak doložila, o předsunutou platbu VZP žádala už na podzim. Třímiliardový příspěvek však podle analýzy pojišťoven dluh zdravotního pojištění neřeší. Pomoci by mohlo jen výrazné zvýšení plateb státu za děti, důchodce a další státní pojištěnce. Ani podle lékařů pouhé dolití peněz nestačí, žádají systémové změny. Ty však souvisejí se změnou řady zákonů. A lékařům už dochází trpělivost. K praktikům se rozhodli přidat i pediatři a vyhlásili stávkovou pohotovost. Navíc se ozvali soukromí lékaři, kterým pojišťovny hrozí zrušením smluv. Chtějí tak vyřadit nekvalitní a nadbytečné praxe a zrušit takzvané souběhy, kdy nemocniční lékař má soukromou praxi. Pojišťovny plánují, že se toto opatření bude týkat až 2000 lékařů. Předseda Lékařského odborového svazu Milan Kubek s tím nesouhlasí.

"Našim požadavkem jsou smlouvy na dobu neurčitou, které by byly vypověditelné pouze z jasně stanovených smluvních důvodů. Pokud se nám nepodaří do půl roku, tedy do června, se s pojišťovnami domluvit, pak bude muset vyhláškou rozhodnout ministerstvo zdravotnictví."

To se už postavilo na stranu soukromých lékařů. Ministr dokonce úmysl pojišťoven označil za genocidu.

Ministr Rath vypovídal tento týden před parlamentní vyšetřovací k VZP. Po hodinovém výčtu pochybení pojišťovny obvinil z jejího jedenáctimiliardového dluhu její ředitelku Musílkovou. Šéfka pojišťovny, o jejímž odvolání by sněmovna měla rozhodovat 17. ledna, nad Rathovým vystoupením jen kroutila hlavou a občas se neubránila úsměvu. Rath si vzal znovu na mušku také projekt internetových zdravotních knížek IZIP. Rozhazování peněz VZP dokládal například i na novoroční láhvi vína, kterou firma IZIP věnovala svým partnerům. Přitom internetové knížky získaly ceny v cizině a zahraniční experti je považují v porovnání s programy z jiných zemí za směšně levné. Podle mnohých zdravotníků a odborníků za rostoucí deficit mohou spíše ministerské vyhlášky. Nutily prý pojišťovnu vydávat víc peněz, než na pojistném vybrala.