Stát do VZP opět napumpuje peníze

Ministr zdravotnictví David Rath, foto: ČTK

Vláda pomůže Všeobecné zdravotní pojišťovně další finanční injekcí. Dostane 2 a půl miliardy korun jako tzv. předsunutou platbu. Je to už podruhé, co stát napumpuje peníze do VZP. Ke stejnému kroku vláda přistoupila v lednu, kdy na úkor druhého pololetí předsunula 3 miliardy korun. Menší zdravotní pojišťovny takový postup kabinetu kritizují.

Ministr zdravotnictví David Rath,  foto: ČTK
Jako naprosto nesystémovou věc vidí tento krok vlády výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček. Stát má podle něj platit v pravidelném rytmu. Podle ministra zdravotnictví Davida Ratha mají tyto peníze zlepšit finanční situaci největší zdravotní pojišťovny v zemi a zkrátit platby po době splatnosti zhruba o deset dnů. Původně ale ministr Rath žádal o půjčku pro VZP: "My jsme se rozhodli nejít cestou půjčky, ale jít cestou předsunuté platby. V podstatě jde prakticky o totéž, to znamená zdravotní pojištění by ještě do konce tohoto měsíce mělo obdržet zhruba částku 2 a půl miliardy od ministerstva financí."

Stát tedy poskytne pojišťovně platby za pojištěnce dřív, než by na ně VZP měla podle zákona nárok. Tato předsunutá platba podle ministra Ratha nezadluží systém v době, kdy už bude po volbách vláda v nové sestavě. Předsunuté platby jsou podle něj koncipovány tak, že jimi stát pravidelně podporuje hospodaření VZP v zimních měsících, kdy jsou lidé víc nemocní. Oproti zimě jsou výdaje zdravotních pojišťoven v létě o deset procent nižší. Další předsunutou platbu si podle něj vláda může dovolit také díky nedávnému zvýšení odvodů státu za jeho pojištěnce.

Podle ekonoma Václava Sládka ale tento způsob předfinancování sám o sobě nic neřeší a musí následovat jediné - šetřit, kde se dá: "Tento způsob předfinancování v podstatě sám o sobě problémy nevyřeší. Znamená to pouze, že prostředky, které by VZP dostalo v průběhu roku, dostane dříve a nedostane je v pozdějších termínech. Předpokládá se přitom, že do splatnosti těch termínů alespoň část svých problémů, tedy závazků po splatnosti vyřeší. Tímto způsobem VZP na to řešení problémového portfolia dostane více času, tedy bude mít reálně možnost dotáhnout nějaké úsporné programy v čase. Znamená to, že tato předplatba od státu umožní rozložit ty programy v čase a pokusit se je vyřešit. Nicméně pokud se to nepodaří realizací úsporných opatření, tak je to pouze přenesení problémů do budoucna."

A ty by už měl řešit nový ředitel VZP. Vláda by na jeho místě ráda viděla dosavadního ředitele Všeobecné fakultní nemocnice na pražském Karlově náměstí Pavla Horáka. Takový návrh také pošle do Poslanecké sněmovny. Pavel Horák je podle ministra Ratha fundovaným manažerem, který má zkušenosti i ze zahraničí a v posledním roce vedl tři největší nemocnice v Praze. "Jde o velmi úspěšného manažera, který za poslední roky, kdy nastoupil do funkce ředitele Všeobecné fakultní nemocnice, dokázal zastavit každoroční propad hospodaření této nemocnice, a dokonce ten trend dokázal obrátit,"řekl ministr Rath. Je otázkou, zda by se mu stejný obrat povedl ve Všeobecné zdravotní pojišťovně.