Kontroverzní klip vzbuzuje emoce

Jiří Mádl y Martha Issová en el vídeo de Petr Zelenka
0:00
/
0:00

Agitační klip "Přemluv bábu, přemluv dědu" vyprovokoval ostrou celospolečenskou diskusi. Herci Jiří Mádl a Martha Issová v něm velmi svérázným způsobem vyzývají mladé lidi, aby zajeli na venkov navštívit své prarodiče a přesvědčili je, aby nevolili levici nýbrž pravici.

Zdroj: YouTube
Čtyřminutové video vystavené na internetu je plné expresivních výrazů. Mádl s Issovou např. říkají: "Levou rukou si lidé většinou vytírají zadek. Když budete volit levici, ona si pak vytře zadek s vámi." Nebo: "Volit levici je v přímým rozporu se zájmy jejich potomků. Protože levice nadělá dluhy a zatímco oni (myšleno senioři) si v klidu umřou, tak my je pak budem do konce života splácet." Příliš pochopení pro počínání režiséra klipu Petra Zelenky i jeho hereckých protagonistů neprojevil komentátor deníku Právo Alexandr Mitrofanov.

Zdroj: YouTube
"Jsou na to opravdu velmi ostré reakce, především starší generace. Ono právě starších lidí se to dotýká a tak 99 % z nich reaguje velmi podrážděně, protože cítí, že se zde ukazuje velká neúcta vůči jejich věku, schopnostem přemýšlet o světě i jejich zkušenostem. Je to opravdu velmi ostrý příspěvek, který nepomáhá mezigeneračnímu porozumění."

Poněkud opačný názor má komentátor Mladé fronty Dnes Martin Komárek.

"Já jsem člověk relativně letitý, ale mám docela dost dětí různého věku a tak vím, že humor dnešní mládeže je tak o tři stupně drsnější, než byl humor náš. Vulgarity a sprostá slova nejsou vzdáleny tomuto druhu humoru. Čili já si myslím, že ten klip má spoustu dobrých momentů, chvílemi je to slabší."

Zdroj: YouTube
Oba komentátoři se shodují na tom, že tradiční mezigenerační konflikt má viníky na obou stranách.

"V této podobě to překračuje běžnou mez, ale částečně za to mohou i starší lidé, protože mladí si tento vztah ke starší generaci nevycucali z prstu. Během jejich výchovy jim musel takový vzor chování někdo ze starších zřejmě vštípit."

...říká Mitrofanov a Komárek ho doplňuje.

"Když se sejdou starší lidé, tak říkají - ta dnešní mládež. Tak je to ve filmech, ale v reálu to ještě doplní celou řadou velmi sprostých i nechutných výrazů o těch mladých. Je to na obou stranách. Všichni máme schopnost se proti někomu vymezovat, Francouzi to dělají vůči Angličanům, my vůči Němcům atd. Pokud je to v rovině slovní, tak se nic tak strašného neděje."

Zdroj: YouTube
Výsledný efekt klipu je sporný. Podle Mitrofanova trio Zelenka, Mádl, Issová udělalo pravici spíše medvědí službu.

"Když je někdo vypatlaný, tak se mu ten klip bude líbit a nic nezmění na jeho přesvědčení volit pravici. Jinak jsem spíše zaznamenal opačný efekt, kdy taková hloupost a nehoráznost může spíše někoho ovlivnit tak, že tu pravici volit nebude."

Komárek si myslí, že efekt klipu na volební preference bude prakticky nulový.

"Já se nedomnívám, že by ten klip mohl mít měřitelný efekt. Jednak mladí lidé nikoho nebudou přesvědčovat a i kdyby ano, tak se jim to nepovede. A pak také kvůli tomu, že představa, že starší lidé na vesnici masově volí levici, je do jisté míry omyl."