Kostka cukru. Za nápadem vytvořit lis na cukr, stálo zranění manželky
Kdy jste si naposledy do kávy nebo čaje hodili kostku cukru? Obyčejná věc, která dnes nechybí skoro v žádné domácnosti. Ovšem v době kdy se objevila na trhu, znamenala revoluci.
Věděli jste, že první kostka cukru byla vyrobena na území dnešní České republiky? Konkrétně v Dačicích v roce 1843. A představte si, že za tímto objevem stojí žena. Jak to vše začalo?
"Paní Juliana Radová se hmoždila s nějakou homolí cukru, která se do té doby vyráběla a nešťastně se řízla nebo sekla do prstíku. Říká se, že s tím běžela nejenom za svým manželem, ale ještě za dalšími představiteli dačické rafinérie, aby s tím něco udělali."
Paní Juliana byla manželkou majitele rafinérie v Dačicích. Tím byl Jakub Kryštof Rad, původem Švýcar. Do té doby se cukr vyráběl v homolích a jeho sekání bylo docela obtížné, předvedla ředitelka dačického muzea a galerie Marie Kučerová.
Za tři měsíce dostala 350 kostiček cukru
Cukr se kromě homolí vyráběl také v bochnících. Jakub Kryštof Rad se zamyslel, jak sekání ulehčit a výsledkem byl lis na cukr.
"Ještě vlhký cukr se dával do přístroje, kde bylo 400 otvůrků. Tam se cukrová hmota rozetřela a dávalo se to celé do lisu, kde do toho padaly raznice. Takže ty první kostičky cukru vznikaly lisováním. Paní Radová dostala tři měsíce poté, co se zranila, od manžela dáreček, kde bylo 350 kostiček cukru."
Kostičky byly sice dražší, ale výhody převážily. Daly se balit do krabiček a daly se i spočítat, což prý potěšilo i paní Radovou.
Cukr se vyráběl i červený
Cukr máme dneska spojený převážně s bílou nebo béžovou barvou. Tehdy se však vyráběl i cukr červený. A dvě velikosti.
"Takové mocca, kdybych to přirovnala k dnešním kostkám, a potom o hraně asi 18 milimetrů ty větší. Byly i červené. Domníváme se, že to bylo třeba šťávou z červené řepy nebo i z borůvek. Určitě používali nějaké přírodní barvivo."
První kostičky sice vyrobil Jakub Kryštof Rad pro svoji ženu už na podzim roku 1841, ale privilegium k výrobě kostek získal 23. ledna 1843, kdy mu ho udělila dvorská komora ve Vídni. Patent získal o rok později. Prodal ho pak dalším zemím, například do Švýcarska, Anglie, do Německa.
Cukr má v Dačicích i svůj pomník
Muzeum v Dačicích vypátralo i potomky Radových, kteří žijí ve Švýcarsku a Rakousku. Kontakty udržují například s prapravnučkou Elizabeth Alder, která žije střídavě ve Vídni a v Bratislavě a navštěvuje akce muzea. Například odhalení památníku kostky cukru v Dačicích, který nikde jinde nenajdete. Na podtržení významu světového prvenství bylo v okolí pomníku v roce 2012 osazeno 12 cizojazyčných desek.
Prostory bývalé černé kuchyně v budově radnice pak ukrývají informace o vynálezci kostky cukru Jakubu Kryštofu Radovi. Ten už v roce 1846 odešel do Vídně, jeho dílo i vynálezy upadly v zapomenutí a nápad s kostkou cukru byl připisován jiným. O jeho znovuobjevení v archivních dokumentech se přičinil německý historik cukrovarnictví Rylc Grotkass.
Cukr se už v Dačicích dávno nevyrábí. Rafinerie zanikla v roce 1852 především kvůli vysokým nákladům na dopravu řepy cukrovky. Přesto si kostku cukru můžete z Dačic odvézt jako suvenýr.
Související
-
CZECH MADE – příběhy českých objevů a značek
Desítky průlomových objevů a patentů z minulosti i současnosti dokazují, že českým vynálezcům se podařilo několikrát změnit svět.