Kousek léta na Letné obsadí cirkus a divadlo

0:00
/
0:00

Na okraji rozlehlé Letenské pláně se opět otevře divadelní městečko se stany, pódii a cirkusovým šapitó. Konec prázdnin v hlavním městě oživí festival Letní letná, druhý ročník akce, kterou pořádá společnost Gaspard ve spolupráci s městskou částí Praha 7. Podrobnosti přináší v příspěvku Vilém Faltýnek.

Letní Letná má podtitul: Mezinárodní setkání nového cirkusu, divadla, hudby a vizuálních umění. Hlavním tahákem programu bude francouzská společnost Cirque Baroque, která po osm večerů v šapitó předvede inscenaci Ningen na motivy života japonského spisovatele Yukio Mishimy. Soubor existuje přes 30 let a patří k předním představitelům francouzského nového ciskusu. Ideová autorka letní Letné Vendula Pragerová o nich říká:

"Oni začali na ulici, pak se stěhovali do šapita, a teď znovu navracejí toto umění na klasickou divadelní scénu. Takže se nenechají porazit a hledají stále nové cesty. Pan Christian Taguet, ředitel toho cirkusu, pořádá každý rok festivaly u Paříže, něco podobného jako já a doufám, že až sem přijede, tak bude nadšený a bude se mnou pokračovat i do budoucích let, sem třeba přinést tu cirkusovou školu..."

Organizačně festival zajišťuje Jiří Turek ze společnosti Gaspard. Kterou položku z letošního programu by po Cirque Baroque vyzdvihl?

"Které si myslím, že je zajímavé, to je to Karromato, představení Circo de madera. To je vlastně loutkový cirkus. Zajímavé, že jsem se s timhle souborem setkal na festivalu ve Španělsku, aniž jsem tušil, že je to soubor česko-španělský, protože to jsou manželé, on Španěl a ona Češka. Hrají víc v zahraničí, tady jsem se s nimi míjel. Hrozně se mi to líbilo, až pak jsem zjistil, že jsou češi, tak jsme se domluvili, že budou hrát tady na Letné. To je krásně udělané, čisté představení pro celou rodinu."

Obvykle se ptáme, co bude nového, čím bude program ozvláštněn. Co starého dobrého bude letos na programu?

"Staří dobří jsou tady Vosto5, samozřejmě Divadlo Continuo s představením Letokruhy, které odpovídá duchu nového cirkusu, o který my se tady snažíme... Teatr Novogo Fronta, ale s představením, které se tady ještě nehrálo..."

Umíte si představit, že by se ten festival rozšiřoval, až do té míry, že by třeba zabral větší část Letenské pláně?

"Představit si to dovedu, ale já se přiznám, nemám moc rád ty úplně masové, velké festivaly. Já si myslím, že je daleko příjemnější, když je to určitým způsobem semknuté, když to má nějaký pevný bod i pro lidi, že se tak potkávají, vrážejí do sebe... Já myslím, že by se festival rozšířit mohl, ale spíš do ulic, do pouličních představení, ale pak by se to vždycky mělo vrátit na ten střed. I proto jsme chtěli, aby to bylo tady v ústraní a ne přímo na Letenské pláni, kde je přece jenom ruch a nevytvoří se tam ta atmosféra příjemného prostředí."