Křesťanští demokraté si zvolili spasitele

Jiří Čuněk, foto: Zdeněk Vališ

Mimořádný sjezd KDU-ČSL v Brně potvrdil, že lidovci si po různých peripetiích strany, které vyvolaly hlubokou vnitřní krizi, přejí radikální obměnu svého vedení. Zejména od nového předsedy Jiřího Čunka, který je někdy označován za kontroverzního člověka, mnozí lidovci očekávají, že straně vrátí důvěryhodnost. Samotný předseda ale zatím svou představu o nasměrování strany nikterak nespecifikoval. Podrobnosti má Zdeněk Vališ.

Jiří Čunek,  foto: Zdeněk Vališ
Předseda volební komise ještě neoznámil výsledek volby, ale u stolu, kde seděl starosta Vsetína a senátor Jiří Čunek se už shromáždil dav fotoreportérů a kameramanů. A pak se v sále ozval bouřlivý aplaus.

"Jiří Čunek obdržel 182 hlasů a byl zvolen předsedou KDU-ČSL..."

Zvolením Čunka byla završena lidovecká vzpoura regionů, která otevřeně vypukla v srpnu, když tehdejší šéf strany Miroslav Kalousek překvapivě dohodl vládu se sociální demokracií opřenou o toleranci komunistů. Kalousek a tři místopředsedové strany vzápětí rezignovali na své funkce a stranu po několik měsíců provizorně vedl místopředseda Jan Kasal. Od soboty tedy mají křesťanští demokraté nové vedení. Stali se zároveň naprostou raritou na české politické scéně. Z šesti nejvyšších stranických představitelů pouze místopředsedkyně Vlasta Parkanová zasedá jako poslankyně ve sněmovně. A jako jediná má také zkušenosti z tzv. vysoké politiky. Všichni ostatní jsou komunálními politiky, i když nový předseda se před několika týdny stal rovněž senátorem. Při volbě předsedy získal Jiří Čunek daleko víc hlasů, než všichni tři jeho protikandidáti dohromady. To překvapilo i jednoho z nich, Adolfa Jílka, předsedu lidoveckého klubu v Senátu.

Vlasta Parkanová,  foto: Zdeněk Vališ
"Mě hodně překvapilo, že to bylo tak výrazné. Myslel jsem, že po prvním kole zůstanou dva kandidáti a půjde se do druhého kola."

Objevily se totiž spekulace, že odpůrci Čunka nasadili do boje tři protikandidáty, kteří měli za úkol odčerpat Čunkovi v kole volby co nejvíce hlasů. V druhém kole by pak vyzvali své přívržence, aby podpořili Vlastu Parkanovou. Podobnou taktikou byl před třemi lety zvolen na sjezdu v Ostravě Miroslav Kalousek. Tentokrát bylo ale vše jinak a úspěch slavil člověk, kterého ještě před třemi měsíci neznala jak široká veřejnost, tak mnozí lidovci, což potvrdila i Vlasta Parkanová.

"Jiřího Čunka znám asi tak stejně jako veřejnost, která ho zná skrze média. Před tím jsem ho nějak nezaznamenala."

Překvapivé bylo i to, že ve svém předvolebním vystoupení neřekl Jiří Čunek ani slovo o tom, kudy by se měla strana dál ubírat. Také na otázku Radia Praha, zda povede stranu víc doprava nebo doleva, odpověděl standardně.

Jiří Čunek,  foto: ČTK
"My jsme stranou středovou a budeme se snažit najít nějaký průnik programu s těmi ostatními stranami. Teď to vypadá tak, že se stejně musíme dohodnout s oběma velkými stranami."

Jaké jsou podle vás šance na sestavení vlády po vašem zvolení za předsedu KDU-ČSL?

"Bylo by příliš nabubřelé, kdybych teď asi něco řekl. K tomu se budu moci vyjádřit až příští týden po jednáních o vládě."

Už máte nějaký recept na to, jak vyvést stranu z krize, jak ji sjednotit?

"Jsem přesvědčen, že recept je jednoduchý. Musíme teď začít pořádně pracovat, nedělat kotrmelce, které jsme dělali, a pak si myslím, že se nebudeme muset soustřeďovat na konkrétní činnost sjednocování, protože se ti lidé automaticky budou při té práci sjednocovat."

Adolf Jílek,  foto: Zdeněk Vališ
Ještě před svým zvolením se ale Čunek nechal slyšet, že nepodpoří takovou koaliční vláda, která by sázela jen na přeběhlíky z jiných stran. To by byla podle něj politická korupce. S takovou alternativou přitom ještě minulý týden počítali někteří politici ODS, kteří chtějí vzkřísit původní letní projekt trojkoalice ODS-lidovci-zelení a opřít ho o hlasy několika sociálních demokratů. Z některých předsjezdových vyjádření Jiřího Čunka také zaznívá, že mu možná není proti mysli liberálnější KDU-ČSL s poněkud tolerantnějším pohledem na některé ožehavé otázky, od interrupcí až po homosexuální tématiku. A jak hodnotí šance Jiřího Čunka na obrodu lidovců šéf senátorského klubu Adolf Jílek?

"Jirka Čunek je dost vysoko na vlně a spousta lidí v něm vidí právě spasitele. Byl bych rád, kdyby k tomu došlo, kdyby tím spasitelem byl."

Jílek naznačuje, že Čunek stále těží z popularity, kterou získal jako starosta Vsetína, když rázně řešil situaci s některými neplatiči nájemného jejich vystěhováním z centra města na okraj, popřípadě do jiného regionu. Jelikož šlo převážně o Romy, byl kvůli tomu Čunek označen za kontroverzního člověka. Vlasta Parkanová, která přijala nabídku Jiřího Čunka na spolupráci a byla zvolena delegáty zvolena za místopředsedkyni strany, řekla Radiu Praha, že krok vsetínského starosty nelze hodnotit černobíle.

"Mohu vám říci, že mu za to, co udělal, bouřlivě netleskám, ani ho za to radikálně neodsuzuji. Některé ty kroky jsou vysloveně pozitivní, přinejmenším v tom, že rozvířil problém, který tady léta latentně pospával. Myslím, že teď už ten problém tak snadno neusne."