Kreuziger pronikl na Tour de France do elitní desítky

Roman Kreuziger, foto: ČTK

Roman Kreuziger dosáhl na Tour de France nejlepšího umístění v historii české cyklistiky. Český jezdec splnil svůj ambiciózní plán, když se probojoval do elitní desítky celkové klasifikace - konkrétně na 9. příčku. Na nejslavnějším cyklistickém závodu planety triumfoval Španěl Alberto Contador.

Vítěz letošní Tour de France Alberto Contador,  foto: ČTK
Letošní ročník Tour de France byl opravdu zvláštní. Vždyť kromě francouzských silnic navštívili cyklisté ještě dalších pět zemí. Po klidném, rovinatém rozjezdu z Monaka přes Cote d´Azur až do Barcelony přišly na řadu první těžké horské zkoušky v Pyrenejích - především proslulé kopce Col d´Aspin a Col du Tourmalet, ale paradoxně ani ty vážněji nerozdaly trumfové karty. Velké rozuzlení tak přišlo až poslední týden s alpskými štíty. Samotní protagonisté včetně sedminásobného vítěze Lance Armstronga se shodovali, že tak brutální závěr ještě nezažili. Ve středu přišla na řadu královská etapa z Bourg St. Maurice do Le Grand Bornand, kterou si nenechal ujít ani samotný francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Rodák z Moravské Třebové Roman Kreuziger začal 35 km před cílem ztrácet, když ho postihla krátká krize, ovšem na Col de la Colombiere zvýšil frekvenci šlapání a do cíle nakonec dojel ve druhé silné skupině.

"Nahoru jsem si jel to svoje, protože jsem věděl, že ten kopec je těžkej. Proto jsem jel svoje tempo a poslední Colombiere jsem zvládl lépe než Romme."

Roman Kreuziger,  foto: ČTK
I proto mohl stále živit své smělé ambice, skončit na Tour v elitní desítce.

"Chtěl jsem proti loňskému roku skočit do desítky. Na ní ztrácím dvě sekundy, takže bych v tom žádný problém nehledal. Navíc letos je tady lepší obsazení, takže skončit do desítky je jako loni do dvacítky."

Tyto plány však výrazně nabourala následná časovka v Annecy. 40 km kolem nejčistšího jezera v Evropě dalo Kreuzigerovi nesmírně zabrat a jeho ztráta v cíli na vítězného Contadora byla více než tříminutová. Z avizovaného ataku na desítku, tak byl pokles na 12. příčku.

"K té ztrátě nemác co říct. Zaplatil jsem dva dny těžkých etap v Alpách, nohy byly jaké byly, takže to beru tak, jak to je."

Časovku provázelo proměnlivé počasí, ale český reprezentant se na to nevymlouval.

"Byly to jenom přeháňky, rychle to schlo, takže v tom bych problém nehledal. Prostě jsem zaplatil za dva dny v horách a pokud se netočí nohy, tak je složité zajet nějaký výsledek."

Za příčinu svého časovkářského selhání označil spíše následky střevní chřipky, kterou prodělal ve druhém týdnu Tour.

"Nechci se na to vymlouvat, ale nějakou "zásluhu" na tom měla. Ve velkém etapovém závodě to stojí hodně sil, tělo hůře regeneruje, ale je to pro mě zkušenost do dalších let."

Závěrečná etapa: Franco Pellizotti,  Thor Hushovd,  Alberto Contador a Andy Schleck,  foto: ČTK
Už, už to vypadalo, že Roman Kreuziger zopakuje své umístění z loňského roku, ovšem pak přišla na řadu sobotní 20. etapa a v ní závěrečné stoupání na mýty opředenou nejvyšší horu Provence Mont Ventoux. Ta proslula mj. tím, že na ní zahynul Brit Simpson, který se před 42 lety ve snaze uspět předávkoval amfetaminem a zkolaboval přímo na trati. Další zajímavostí je, že na ní nikdy nevyhrál Lance Armstrong. V předchozích letech ho předjely velké cyklistické legendy: Marco Pantani, Richard Virenque a Alexander Vinokourov. Letos triumfoval neznámý Španěl Juan Manuel Garate. Mont Ventoux byl nejtěžší zkouškou slavné Tour de France a jediný český cyklista v pelotonu, Roman Kreuziger, při ní obstál znamenitě. 21 km dlouhý výšlap s místy až 10 procentním převýšením na totálně rozpáleném asfaltu zvládl v sedmém nejlepším čase, pouhých osm sekund za triem neporazitelných horských obrů, Andy Schleckem, Albertem Contadorem a Lancem Armstrongem. To ho katapultovalo na 9. místo celkové klasifikace a bylo jasné, že tuto fantastickou pozici udrží až do závěrečného dojezdu na nejslavnější avenue světa, pařížskou Champs Élysées. Poslední etapa je totiž na Tour tradičně slavnostní, cyklisté si připíjí šampaňským, baví se různými žerty a jedou vyloženě odpočinkovým tempem. Skutečně závodit se začne až v závěrečných km, v ulicích francouzské metropole. Právě na Champs Élysées vybojoval už šestý etapový triumf britský spurterský démon Mark Cavendish, ovšem ani to mu nestačilo na zisk zeleného trikotu pro nejlepšího sprintera závodu. Tím se stal s desetibodovým náskokem Nor přezdívaný hrom, Thor Hushovd. No a poté už přišla na řadu slavnostní fanfára...

... a po ní si přišel obléknout nejcennější žlutý trikot španělský cyklotoreador Alberto Contador. Rodák z Madridu vyhrál nejslavnější cyklistický podnik světa podruhé v kariéře a jeho náskok na druhého Lucemburčana Andyho Schlecka byl úctyhodný: 4 min a 11 sec, na třetího Armstronga dokonce 5:24. Český cyklista Roman Kreuziger ztratil z 9. příčky na velkého šampiona 14 a čtvrt minuty. Alberto Contador je jedním z pouze pěti cyklistů historie, kteří vyhráli všechny tři Grand Tour, tedy Giro d´Italia, Vueltu i nejslavnější a nejtěžší Tour de France. A na závěr ještě pár zajímavých čísel - letošní Tour navštívilo přímo u trati neuvěřitelných 27 milionů fanoušků, další téměř 4 miliardy ji sledovali u televizních obrazovek, cyklisté našlapali 3 a půl tisíce km a zdárně prošli všemi dopingovými zkouškami. I to dokazuje, že Tour de France je zkrátka nesmrtelný závod.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio