Kreuziger si chce na Tour de France podmanit elitní desítku

Roman Kreuziger, foto: ČTK

Roman Kreuziger vyráží na nejslavnější cyklistický závod planety - Tour de France - se smělými plány. Loni šokoval 12. příčkou, letos chce nejlepší umístění v historii české silniční cyklistiky ještě vylepšit a navíc přidat i etapový triumf. V pozici lídra stáje Liquigas k tomu má veškeré předpoklady.

Roman Kreuziger  (vlevo) se svým otcem,  foto: ČTK
Romane, dostal jste se do elitní desítky světového žebříčku cyklistů, máte ambice dostat se do elitní desítky i na Tour de France?

"Nikdy jsem se netajil tím, že chci vylepšit loňské 12. místo. S týmem jsme se shodli, že budu o desítku bojovat a stát se může cokoliv."

Světový žebříček vede Španěl Valverde, který však nebyl na Tour pozván kvůli spojování jeho jména s dopingem. Jak se díváte na to, že nejen ve vašem sportu platí presumpce viny a tak i když cyklista nemá pozitivní test, stačí nějaké indicie, aby nebyl na velké závody zván?

"Je to rozhodnutí organizátorů, jako cyklista do toho nevidím, takže se k tomu mohu těžko vyjadřovat. Je to politická věc, nevyjádřila se ještě UCI, tak asi čekají, jak rozhodne ASO."

Chybět bude kvůli kokainové aféře i Tom Boonen, nicméně při absenci Valverdeho kdo je podle vás hlavním aspirantem na celkový triumf?

"Určitě Astana v čele s Contadorem, také Saxobank s bratry Schlecky a pak v elitní pětce by neměli chybět Menšov, Sastre a Evans - ti se tam ukazují každým rokem."

Roman Kreuziger,  foto: ČTK
Tour by měl oživit i start Lance Armstronga, jak vidíte jeho možnosti?

"Alberto Contador vyhrál v posledních dvou letech všechny velké závody, kde se postavil na start. Armstrong byl velkým šampionem, ale momentálním lídrem je Contador a Armstrong se bude muset přizpůsobit."

Když se podíváme na profil letošní Tour de France, start v Monacu, úvod na Côte d´Azur, poté pyrenejské štíty a dále přesun do Savojských Alp, časovka v Annecy, v předposlední etapě výšlap na proslulý Mont Ventoux a pochopitelně dojezd na pařížské Champs-Élysées, jak vám to celé vyhovuje?

"Profily etap jsem viděl poprvé minulý týden, ale každá Tour de France je těžká, ať je postavená jak chce. Rozhodující bude kondice, já jsem letos na Tour speciálně ladil, takže doufám, že forma bude gradovat v druhém a třetím týdnu Tour a já budu bojovat o přední umístění."

Jak budete trávit poslední dny pře Tour, kdy už se nedá moc natrénovat?

"Přesunu se zpátky do Itálie, abych mohl potrénovat v příjemnějším počasí, protože tady je chladno. Pojedu dva speciální časovkářské tréninky za motorku, abych získal odhad rychlosti a ve středu se s týmem přesunujeme do Monaca, kde už půjde spíše o regeneraci."

A jak relaxujete během samotné Tour v čase, kdy nešlapete do pedálů?

"Hodně času člověk spí, ale po večeři si zpříjemním chvíle s ipodem, ať už muzikou nebo filmem."

Jestliže Roman Kreuziger ladí formu na Tour, tak jeho kamarád František Raboň, který má v letošním roce také excelentní výsledky - za všechny připomenu Tour v Romandii a Dauphiné Libéré, musel spolknout již druhou hořkou pilulku. Jeho stáj Columbia ho nenominovala na Giro d´ Italia a nyní ani na Tour de France. Zbývá tak podzimní Vuelta a především MS, kde by měl v časovce patřit k širšímu okruhu favoritů.

"Určitě je to zklamání, ale dohodli jsme se oboustranně. V případě, že by někdo z týmu onemocněl, tak bych zacelil mezeru, ale jinak budu Tour de France vypouštět."

Je to zkousnutelné? V Monacu by vám byl úvodní prolog šitý na míru, protože jste excelentní časovkář, což jste dokázal na Romandii i jiných závodech.

"Tohle zklamání je, protože speciálně první týden s prologem a týmovou časovkou by byla velká šance na můj úspěch. Ale forma už mě trochu potkala na Romandii a teď na Dauphiné, kde jsem byl hrozně rád, že mohu jezdit s extratřídou. Nyní však už hrozí, že by forma šla dolů."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio