Roman Kreuziger jede na slavnou Tour de France v pozici čerstvého šampiona závodu okolo Švýcarska

Roman Kreuziger, foto: ČTK

Náš současný nejslavnější cyklista Roman Kreuziger je v jednom kole. Před týdnem připsal na konto české silniční cyklistiky jeden z největších úspěchů historie, když vyhrál čtvrtý nejprestižnější etapový závod planety Okolo Švýcarska. Oslav si však příliš neužil, neboť nyní už polyká další stovky tréninkových km při přípravě na absolutní cyklistický vrchol - Tour de France, který začne už tuto sobotu prologem ve francouzském Brestu.

Roman Kreuziger,  foto: ČTK
Troufal jste si na švýcarské Tour na celkové vítězství nebo to pro vás byl neuvěřitelný sen?

"Na celkové vítězství ne, ale doufal jsem, že se mohu pohybovat kolem pátého místa. To, že jsem nakonec vyhrál, bylo pro mě velkým překvapením."

Uvědomoval jste si při definitivním přebírání žlutého trikotu co jste dokázal nebo vám to dochází až teď s odstupem času?

"V Bernu na vyhlášení jsem si uvědomil, že jsem vyhrál jeden z nejtěžších etapáků, ale až podle zájmu médií i zástupu gratulantů, mezi kterými byl i Václav Klaus jsem si naplno připustil, co jsem dokázal."

Co vám prezident republiky psal?

Roman Kreuziger,  foto: ČTK
"Popřál mi k triumfu ve Švýcarsku i spoustu dalších šťastných km, což bylo nesmírně potěšující. Až poté jsem se dozvěděl, že pana prezidenta cyklistika zajímá, takže jsem vítězný žlutý trikot z Bernu zarámoval a přes jeho řidiče mu ho poslal, tak doufám, že udělá panu prezidentovi radost."

Zažil jste během závodu nějakou krizi?

"Vždycky se najdou slabší dny, našly se i u mě, ale naštěstí vždycky jsem to překonal, protože to nebylo v těch nejnáročnějších etapách, takže jsem to v pelotonu vždy rozdýchal."

Teď vás čeká závod závodů, naprostý cyklistický vrchol Tour de France. S jakými ambicemi do něj jdete?

"Je to moje první Tour de France, takže odjíždím spíše sbírat zkušenosti. Může se samozřejmě stát, že na tom budu po deseti dnech dobře, pak tedy pojedu na co nejlepší celkový výsledek - první patnáctka by byla při premiéře naprosto skvělá."

Roman Kreuziger se svým otcem,  foto: ČTK
Už jste mluvil se stájovými šéfy jaká bude vaše role a kdo bude lídr?

"První etapy se pojedou na Pozzatta. Až přijedeme do hor, tak já s Niballim budeme mít velkou oporu v Beltramovi, který už Tour absolvoval s Indurainem v Banestu i s Armstrongem v US Postal, takže má obrovské zkušenosti, které nám může předat."

Jak moc vás láká bílý trikot pro nejlepšího jezdce do 25 let?

"To je velké ocenění, kterého si každý závodník moc váží. Na první Tour to však není jednoduchý, ale tím, že je mi 22 let, tak o něj mohu zápolit i v dalších ročnících, takže jednou se snad dočkám tohoto vítězství."

Na co se na Tour de France nejvíce těšíte a z čeho máte naopak největší respekt?

"Strach nesmí mít člověk z ničeho, ale respekt musí mít ze všeho. Těším se na největší závod, protože pro každého je čest zde startovat. Respekt mám ke všem soupeřům i profilu trati, protože během tří týdnů se může stát cokoliv. Hlavně musí člověk zůstat zdravý a pokud se mi podaří přejet celou Tour, tak to bude úspěch."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio