Krize ve Čtyřkoalici pokračuje

Hana Marvanová a Cyril Svoboda, Foto: ČTK

Předmětem sporu je otázka dalšího osudu jednoho z koaličních partnerů -Občanské demokratické aliance - spojeného s řešením jejího sedmdesátimilionového dluhu. Varianta řešení, kterou ODA předložila, totiž převedení závazku z banky na vzdělávací nadaci, političtí patneři neakceptovali. V tom, jak tento problém řešit, však nemají jasno. Více Jaromír Marek.

Křesťanští demokraté přišli v pátek s ultimátem: buď se ODA sloučí s další čtyřkolaiční stranou, Unií svobody, nebo její členové zmizí z volebních kandidátek. I termín byl pro lidovce jasný: do nedělní půlnoci. Předseda ODA

Michael Žantovský,  Foto: ČTK
Michael Žantovský však požadavek odmítl.

"Nepovažujeme za možné jednat mezi partnery, kteří se dobrovolně spojili, z pozice ultimáta. Toto jednání jsme vyloučili. Odmítáme vynucené slučovaní."

Předseda lidovců, Cyril Svoboda, však na svém pátečním rozhodnutí trvá. Je však ochoten počkat dalších několik dnů. Jak prohlásil, integrace ODA a Unie svobody není nové téma.

"O integraci se jedná už velmi dlouho. Není to nové téma a nám jde o to, aby bylo ukončeno. Unie svobody pro nás znamená jistotu, že dluh bude splacen. Aby občané měli tuto jistotu. Řešení, které nabídla ODA byla takovým řešením "za roh". Mají velké dluhy, ale chtějí splácet málo a to nejde. Kdo má velké dluhy musí splácet hodně, koneckonců firmy jdou i do konkurzu. Nám jde o to, aby v občanské společnosti jasně platilo: dluhy se musí splácet a když to chceme po občanech, musí to platit i pro politiky."

Hana Marvanová a Cyril Svoboda,  Foto: ČTK
S více méně ultimativním požadavkem lidovců nesouhlasí ani Unie svobody, do které by se ODA měla integrovat. Vadí jí zejména to, za jakých podmínek by ke sloučení mělo dojít a svoji roli hraji jistě i fakt, že s ODA by na Unii přešel i sedmdesátimilionový dluh. Více předsedkyně Unie svobody Hana Marvanová:

"Já vyjádření pana Žantovkého, který odmítl tuto integraci, rozumím. Pod tlakem dvou dnů se nelze o integraci rozhodnout a my jej k tomu tlačit nebudeme. Navíc vítáme, že ODA vstřícně reaguje na variantu, změnit podmínky splácení tak, aby nemohly vyvolávat pochybnosti."

Podle slov Cyrila Svoboda nejde o likvidaci Čtyřkoalice, naopak tato krize je, podle Svobody, její nová šance.

Logo Čtyřkoalice
"To není konec Čtyřkoalice, je to její šance stát se skutečně důvěryhodnou. A ono je vidět, že když žádáme něco sami po sobě, tak to bolí. Ale vždycky musí platit, každý kdo má povinnosti, ten je musí plnit."

Svoboda několikrát opakoval, že mu nejde o vyloučení ODA ze Čtyřkoalice, ale pouze z letošních voleb. V této souvislosti vyzval Unii svobody, aby společně připravili nové kandidátky už bez ODA.